Selitev v Tokio: Ikea oddaja 10 kvadratno stanovanje za manj kot evro

Magazin 27. Nov 202109:00 0 komentarjev

Švedska pohištvena trgovina Ikea bo v Tokiu začela oddajati mikrostanovanje, ki je veliko le 10 kvadratnih metrov.

Deset kvadratnih metrov veliko stanovanje v znani tokijski četrti Šindžuku bo na mesec stalo manj kot en evro (99 jenov), so napovedali pri Ikei. Na voljo je samo eno stanovanje, ki je opremljeno z Ikejinim pohištvom in dodatki. Pri Ikei prijave sprejemajo do 3. decembra, potencialni najemniki, s katerimi bo najemna pogodba sklenjena do 15. januarja 2023, pa morajo biti starejši od 20 let. Ob najemnini bo najemnik moral plačati tudi tekoče mesečne stroške. Čeprav deset kvadratnih metov ni veliko, so v Ikei zagotovili, da so vložili veliko truda v to, da se jih čim bolje izkoristi.

“Dobra izraba navpičnega prostora je ključna,” so zapisali na spletni strani podjetja. “Tridimenzionalna izraba sobe nam je odprla nove možnosti v omejenem prostoru.”

V Tokiu, ki je eno najgosteje naseljenih mest na svetu in kjer živi okoli 14 milijonov prebivalcev, so mikrostanovanja precej pogosta.

Ikea promovira svoje majhno stanovanje s pomočjo morskega psa Blahaja, ki ga lahko vidite tudi v promocijskih videih na YouTubu.

Blahaj ima v posnetkih vlogo nepremičninskega agenta, strokovnjaka za majhne prostore, ki s pomočjo Ikejinih notranjih opremljevalcev uresničuje svojo vizijo za to majhno stanovanje oziroma sobo. Ikea sicer že ima izkušnje z nepremičninami. BoKlok je skupno podjetje Ikee in švedskega gradbenega podjetja Skandka, ki je po dostopnih cenah gradilo modularne domove na Švedskem, Finskem in Norveškem. Leta 2019 so predstavili domove, prilagojene bolnikom, ki trpijo za demenco. Posebne prilagoditve zanje so gospodinjski aparati z analognimi gumbi in ne digitalnimi, in kopalnice brez ogledal. Takšne prilagoditve jim namreč omogočajo nadaljevanje življenja doma.

Avtorja prispevka: Jack Guy in Junko Ogura, CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!