Raziskava: Med delom si je dobro vzeti čas za ”mikro odmore”

Magazin 13. Sep 202212:30
dekle
Profimedia

In ali sploh veste, kaj naj bi to bilo? Povemo vam tudi, kaj naj bi med odmorom počeli, da bo ta zares učinkovit.

Do zdaj se poznate že dovolj dobro, da veste, kdaj potrebujete premor od dela. Če si ga ne vzamete, se težko zberete, začnete posegati po nezdravih prigrizkih in slabše opravljate delo, kot bi ga lahko. O produktivnosti je bila opravljena tudi raziskava. Kaj pravi?

Manj stresen dan in več energije

Letošnja raziskava je proučevala 22 drugih raziskav, opravljenih v časovnem obdobju 30 let. Nobena od njih ni pokazala, zakaj mikro odmori dobro vplivajo na nas, bile pa so si enotne v tem, da jih potrebujemo, ker izboljšajo produktivnost. Tisti, ki si vzamejo več mikro odmorov, so živahnejši in boljše volje ter pripravljeni vložiti več energije in truda v delo, ki ga opravljajo.

Smo vas prepričali? Potem pa poglejmo, kaj mikro odmori sploh so. Mednje štejemo kratke do 10-minutne odmore, ki so razporejeni čez dan in si jih lahko vzamete, kadarkoli jih potrebujete. Ni torej posebnega urnika, saj v resnici niti ne morete natanko vedeti, kdaj bo popustila koncentracija in vam bodo misli odjadrale. Možgani namreč niso narejeni za večurno delo, zato nima pomena, da se k temu silite.

Kaj naj bi počeli med odmori?

Raziskava pravi, da so najboljši kratki odmori tisti, ki niso povezani z delom. Misli morate zaposliti s čim drugim, ni pa natančnega odgovora, kaj naj bi to bilo. Zato pride v poštev vse, od igranja iger na telefonu, pregledovanja družbenih omrežij (če to ni vaša služba), kratek sprehod … A bodite pametni. Če veliko sedite, si namesto strmenja v ekran telefona vzemite nekaj minut za sprehajanje, četudi po hodniku ali pisarni. Ali pa s seboj prinesite kakšno miselno igro, knjigo …

Poskušajte torej svoje delo organizirati tako, da si boste lahko privoščili več mikro odmorov in s tem povečali svojo učinkovitost.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.