Simbol Los Angelesa praznuje 100. rojstni dan. Poznate njegovo zgodovino?

Magazin 29. Nov 202313:40 0 komentarjev
Hollywood
Foto: PROFIMEDIA

Bil naj bi le navaden svetlobni oglas za prodajo nepremičnin v novi mestni četrti, ki naj bi ga po letu in pol razstavili. Čeprav je bil osovražen, znak za Hollywood stoji še danes in praznuje 100. rojstni dan.

Restavrirani in sveže pobarvan ikonični 14-metrski napis Hollywood v parku Griffith nad Los Angelesom praznuje 100. rojstni dan. Po posebnih dogodkih, ki so se odvili čez leto, in napovedi velikih načrtov za priljubljeno atrakcijo se bo glavna zabava ob obletnici odvila decembra na Hollywood Boulevardu, poroča Punkufer.hr.

Čeprav točen datum postavitve oglasa ni znan, je 8. decembra zvečer leta 1923 prvič zasijal napis, ki je čez desetletja postal ikonični sinonim za ameriško zabavno industrijo. Sprva je bil napis daljši – Hollywoodland, njegova predstavitev pa je potekala po delcih. Najprej je namreč zasvetil napis Holly, nato wood, potem land in na koncu še Hollywoodland. Sprva je bil napis nad Los Angelesom predviden kot navaden svetlobni oglas za prodajo stanovanjskega kompleksa v novi istoimenski mestni četrti, ki so ga gradili pod njim v Hollywood Hillsu. Po stotih letih pa je postal nenadomestljiva znamenitost in kultna podoba največjega mesta zvezne države Kalifornije.

Prvi medijski zapisi o “električnem oglasu”, ki ga je ponoči osvetljevalo 4.000 žarnic, so se pojavili decembra 1923. Ta poprej še nevidni učinek je bil pravi čudež, saj česa podobnega do takrat na svetu še ni bilo. Las Vegas so namreč začeli graditi šele dve desetletji pozneje. Devet let po postavitvi znaka – leta 1932 – je mlada igralka Peg Entwistle, ki so jo tabloidi poimenovali The Hollywood sign girl, skočila s 15 metrov visoke črke H in tako postala tragičen ter trajen navdih za razprave o privlačnosti in nevarnosti Hollywooda.

Hollywood
Prvotno je stal napis Hollywoodland (Foto: PROFIMEDIA)

Napis je postal osovražen, do začetka štiridesetih let 20. stoletja je bil popolnoma dotrajan, zaradi previsokih stroškov pa ga dolgo časa niso osvetlili. Ob koncu desetletja so se nato odločili, da ga obnovijo, vendar brez zadnjih štirih črk, zato da bi postal reklama za Hollywood. Leta 1973 so napis razglasili za kulturni in zgodovinski spomenik Los Angelesa, a kljub temu še vedno ni bil dobro vzdrževan, zato so se mu, ko se je prva črka sesula in je ostal le ollywood, posmehovali, češ da je spregovoril v angleškem cockney dialektu.

Kasneje sta se vrh črke D in celoten tretji O spektakularno skotalila po hribu Lee, drugi L pa je zažgal piroman. V poznih 70. letih je napis pred klavrnim koncem rešil oče Playboya Hugh Hefner. V svojem znamenitem dvorcu je organiziral “prodajno zabavo”, kupci pa so bili podjetja in zvezdniki, med drugim Alice Cooper in Warner Bros. Zbrali so 27.000 dolarjev po črki, kar je bilo dovolj za njegovo popolno obnovo, še piše Punkufer.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!