Simbolika barve oči: razkrivala naj bi značaj posameznika

Magazin 08. Maj 202210:45 0 komentarjev
modre oči
Profimedia

Barva oči nosi močno simboliko. Že dolgo se jo povezuje s posameznikovo osebnostjo. Sicer pa barvo določata količina in razporeditev melanina v očeh.

Nekateri so celo prepričani, da velja rek, da so oči ogledalo duše. V nadaljevanju navajamo nekaj splošnih značilnosti, ki naj bi veljale za posamezno barvo oči.

Črne oči

Povsem črna barva oči pravzaprav ne obstaja. Nekateri ljudje – in ti so zelo redki – imajo temno rjave oči, ki dajejo vtis črnih. Zanje velja, da so rojeni voditelji, hkrati so polni strasti in zelo aktivni. Predani so temu, kar počnejo, in so tudi tekmovalni. Pozornost jim nadvse godi, a veljajo za skrivnostne osebe, ki svojo zasebnost skrbno skrivajo.

Rjave oči

Za ljudi s to barvo oči velja, da so zabavni, empatični in zanesljivi. Hitro sklepajo prijateljstva, ljudje pa so jim naklonjeni, ker so zelo spontani in v njihovi družbi ni nikoli dolgčas. Radi preizkušajo nove stvari, ob tem pa so zelo dobri opazovalci. So samozavestni posamezniki, ki pa imajo tudi svojo manj prijetno plat – včasih lahko sprejmejo kakšno prenagljeno odločitev. Spadajo med ljudi, ki so vedno pripravljeni drugim priskočiti na pomoč, in tudi zato so priljubljeni.

rjave oči
Profimedia

Lešnikove oči

Tudi to je precej redka barva, ki pa nastane kot kombinacija modrih, rjavih in zelenih tonov. Ljudi, ki imajo tako barvo oči, označujeta moč in pogum. Pripravljeni so se spoprijeti z raznimi življenjskimi izzivi. Monotonost jih dolgočasi, zato potrebujejo izzive, tudi če so ti precej zahtevni. Včasih so lahko precej temperamentni, kar lahko slabo vpliva na odnose z osebami, ki so jim blizu.

Modre oči

Marsikomu je ta barva oči še najbolj pri srcu – ljudje, ki jo imajo, pa veljajo za prave očarljivce. Njihova duhovna plat je dobro razvita, hitro opazijo stvari, ki jih drugi ne. Njihovo vedenje je prijetno, zato so v družbi priljubljeni, še zlasti ker se znajo odlično zabavati. So energični posamezniki, polni mladostne energije, ne glede na starost.

Sive oči

Ljudje s tako barvo oči veljajo za nežne in pozorne osebe. So tudi resni in zanesljivi. Veljajo da dobre voditelje, ki hitro najdejo rešitev za vsako težavo. Hkrati so to umirjeni ljudje, ki s svojo energijo znajo pomiriti napetosti, zato so zelo dobrodošli v delovnih kolektivih. Znajo se prilagajati situacijam in se le redko zapletajo v odkrite konflikte.

Zelene oči

Gre za kombinacijo modre in rjave barve, ljudje s takimi očmi pa že na prvi pogled dajejo vtis karizmatičnih posameznikov. So inteligentni, radovedni, med njihovimi značilnostmi pa je še velika ljubezen do življenja. Veljajo za dobre govorce, zato se v družbi zelo dobro znajdejo. Včasih znajo biti precej trmoglavi, kar jih lahko stane kakšnega odnosa. A kljub izgubi se znajo hitro potolažiti, saj je tudi očarljivost ena od njihovih značilnosti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.