Sirove skorje nikar ne zavrzite, lahko jo uporabite na različne načine

Magazin 09. Okt 202208:30
sir parmezan
Profimedia

Sirove skorje nikar ne zavrzite, pravijo strokovnjaki, ker je užitna in jo lahko uporabite v številnih receptih.

Vendar pri tem velja opomniti, da gre za skorjo, ki nastane naravno, nekateri siri imajo namreč oblogo, ki jo morate odstraniti. Preverite v nadaljevanju.

Katere skorje so užitne?

Tehnično so skoraj vse skorje užitne, pravi strokovnjakinja na tem področju. Toda nekatere so boljše od drugih. Lep primer je skorja sira brie ali camembert. Ravno skorja da siru okus in teksturo. In želeli boste uživali v popolni senzorični izkušnji, ki jo ponuja tak sir. Brez skorje se sir preprosto spremeni v želatinasto kepo.

Pravzaprav je skorja na večini takšnih sirov dejansko tista, ki izboljša okus. Sirarji te sire kopajo v posebni slanici, tako se razvije skorja s posebnimi okusi.

Limburger ima denimo zelo močan okus. Nekaterim se zdi morda premočan, zato skorjo raje odstranijo. Drugi siri so še siri z modro plesnijo, alpski siri …

Kljub temu niso vse skorje namenjene uživanju, čeprav so varne.

Nekatere služijo bolj kot zaščita in so narejene iz materialov, ki jih morda ne bi želeli jesti. Vsekakor pa se morate izogniti lažnim skorjam, kot so voščeni ovoji, ovoji iz tkanine ipd.

Nekatere sirove skorje so boljše za kuhanje

To so trde skorje, kot je denimo skorja parmezana. Kuharji zato te skorje, polne okusa, raje uporabijo pri pripravi juh in jušnih osnov.

Pri pripravi jušne osnove preprosto k zelenjavi dodajte sirovo skorjo, pustite vreti vsaj dve uri, kar ostane od skorje, pa zavrzite. In dobili boste bogato jušno osnovo za pripravo rižot, omak in drugih jedi.

Sirove skorje lahko tudi popečete. Ljubitelji sira lahko skorje popečete na kuhalni plošči ali v pečici, ki jo vklopite na sistem žar, pišejo na strani The Kitchn. Dobili boste hrustljavo sirasto skorjico.

Sirove skorje za izboljšanje okusa drugih jedi

Tako kot lahko z ostanki obogatite juhe in omake, lahko dodate okus tudi sestavinam, kot je olivno olje. Trda skorja parmezana bo dala olivnemu olju oster, sirast okus, ne da bi uničila konsistenco. Olje je fantastično za pripravo solat.

Seveda lahko sirove skorje uporabite tudi za pripravo številnih drugih jedi, od rižot do paradižnikovih omak. Skorja parmezana je fantastična za pripravo paradižnikove juhe. V mislih imejte le, da boste morali morda prilagoditi količino soli.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.