Jadranska plaža, kjer je morje turkizno in čisto

Magazin 25. Jun 202206:56 > 07:35 1 komentar
Pasjača
Dainius M./YOUTUBE

Mala hrvaška plaža je pred tremi leti pritegnila pozornost turistov z vsega sveta, saj je bila na samem vrhu lestvice najlepših v Evropi, o njej pa so pisali na številnih turističnih portalih. Posebna je tudi zato, ker pesek odnaša v morje, domačini pa jo vestno obnavljajo.

To je plaža Pasjača, ki se nahaja južno od vasi Popovići v Konavlah, približno trideset kilometrov južno od Dubrovnika in dvanajst kilometrov od Cavtata.

“Ta plaža, ki leži ob vznožju pečine, je pravi čudež”, poroča portal European best destinations. Plaža je nastala s skupnim delom narave in človeka. “Ko so leta 1955 razbili predor do morja, so kamni ostali na obali, v nekaj letih pa jih je morje spremenilo v prod, nato pa v pesek. Tako se je rodila Pasjača. Po nekaj letih je morje odneslo ves pesek, zato so domačini prinesli nov kamen, ki se je spremenil v prod in nato spet v pesek. To bodo počeli znova in znova, da ohranijo svoj mali raj.”

Seveda ta “mali raj” ni tako lahko dostopen, kar prispeva k eksotiki. Za strmimi skalami je dobro skrita plaža, ozka pot med skalami, spust (in vzpon) po dolgih stopnicah, vrezanih v skalo, pa je že prava pustolovščina, piše portal nova.rs.

Najlepša hrvaška plaža je pogosto na Instagramu, kjer so omenjene stopnice še posebej fotogenične, a na njej vseeno ni gneče, čolni pa ne zakrivajo pogleda na morsko obzorje. Sama plaža je večinoma peščena, so pa tudi deli s prodom, medtem ko je senca le v določenih delih dneva, od okoliških skal, ker ni vegetacije. Morje je čisto in turkizno.

Na Pasjači ni kavarn, restavracij ali celo trgovin, kjer bi lahko kupili vodo in sendvič, zato je priporočljivo, da s sabo prinesete vse, kar potrebujete za en dan na plaži. “Ljubiteljem glasne glasbe, barov in vodnih športov svetujemo, naj to plažo zaobidejo. Tam ni ničesar razen narave in tišine,” se še navaja na portalu.

Avtorica: Ana Kalaba/Nova.rs