Skrivnost izginjajočih nogavic

Magazin 24. Apr 202320:55 2 komentarja
Različlni nigavici
PROFIMEDIA

Verjetno ste se tudi vi že soočili s pojavom izginjajočih nogavic. Kam izginjajo? Kako? Ali lahko to preprečimo?

Že vse odkar so stari Grki pred več kot 2.000 let izumili nogavice, se človeštvo spopada s fenomenom “izgubljene nogavice”. Od takrat je nepojasnjeno izginilo verjetno že na milijarde nogavic in človeštvo si še vedno praska glavo in se sprašuje: “Kako?”, “Kam?” in “Ali obstaja način, da to preprečimo?”.

So pa britanski znanstveniki na to temo prispevali pomembno odkritje. V študiji, ki jo je naročil proizvajalec bele tehnike, Samsung, so odkrili, da Britanci v povprečju izgubijo 1,3 nogavice vsak mesec. To pomeni več kot 15 nogavic na leto in kar 1.264 nogavic v poprečnem življenju. Zdaj pa kar pomnožite to številko s ceno para nogavic in izračunajte, koliko vas fenomen stane.

“Kako?” in “Kam?”

Uganko izginulih nogavic je v svoji slavni knjigi “Kratka zgodovina časa” omenil tudi britanski astrofizik Stephen Hawking. Morda v pralnem stroju nastane kratkotrajna mini črna luknja, ki vase posrka nogavico in jo prestavi v drugo, vzporedno vesolje, je razmišljal. Seveda se je samo šalil. Če pustimo njegovo hipotezo ali pa teorije o škratih, pošastih in drugih mitičnih bitjih, ki nam odnašajo nogavice, ob strani, pa še vedno obstaja dovolj “zemeljskih” razlogov in prostorov, v katerih se skrivajo nogavice.

Kratek sprehod po internetu na to temo nam pove, da obstaja nekaj tipičnih prostorov, kamor “odhajajo” nogavice. Ena najpogostejših sta pralni in sušilni stroj. Med vrtenjem bobnov se namreč zaradi centrifugalnih sil oblačila ločijo med seboj in stroj jih lahko posesa bodisi v cev za odtekanje vode ali v kakšen drug prostor med bobnom in ohišjem. Lahko pa se zavijejo tudi v druga oblačila ali kose tkanin  – recimo če nogavice perete skupaj z rjuhami.

Morda ne bi bilo slabo tudi, če bi kdaj pa kdaj bolje pobrskali po predalu z nogavicami, pravi ena od spletnih strani. Če pa to ne pomaga, pa poglejte še pod omaro ali kavč v prostoru, kjer imate predalnik z nogavicami. Število izginulih nogavic lahko močno povečajo tudi domači ljubljenčki, psi in mačke, posebej mladi. Zato ne bi bilo slabo pogledati tudi v njihovo košaro ali na mesto, kjer preživljajo večino časa.

različni nogavici
PROFIMEDIA

“Ali obstaja način, da to preprečimo?”

Seveda, pravi internet. Tu je nekaj nasvetov:

  • Nogavice iz istega para pred pranjem spnite skupaj.
  • Uporabite vrečko za pranje perila in vanjo zložite nogavice.
  • Nogavic ne perite skupaj z drugimi oblačili.
  • Nogavice “poparčkajte” takoj po pranju oziroma sušenju.
  • Naredite kupček “samotnih nogavic”. Ko je kup dovolj velik, preverite, ali so v njih tudi pari.

Morda boste tudi sami iznašli način, kako se spopasti s pojavom. Če pa nič od naštetega ne pomaga in ste ostali samo še s “samotnimi nogavicami”, pa lahko storite dvoje: nosite različni nogavici na vsaki nogi – verjetno nihče ne bo opazil – ali pa hodite naokrog brez njih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje