Skrivnostna reka pod balkansko planino postaja velika atrakcija

Magazin 10. Jul 202221:21
Reka Ropot
Foto: Nova.rs

V čem je skrivnost nenavadnega naravnega pojava, ki si ga vsako leto ogleda vse več ljudi?

Reko Ropot, ki izvira ob vznožju Suve (Suhe) planine na meji med občinama Gadžin Han in Babušnica v Srbiji, zadnja leta obišče vse več planincev in pohodnikov. Pa ne samo zaradi številnih čudovitih slapov, temveč tudi zaradi redkega naravnega pojava, piše Nova.rs.

Reka Ropot
Nova.rs

Reka namreč vsako leto – običajno poleti – hitro ponikne in se prav tako nenadoma znova pojavi v začetku februarja naslednje leto. Zanimivo pa je tudi dejstvo, da je reka dobila ime po posebnem zvoku, ki spremlja pretakanje vode preko slapov. Iz podzemnih rovov je ob tem mogoče slišati specifičen hrup. Od tod tudi ime Ropot.

Zvok se zasliši nekaj dni, preden reka priteče iz izvira, obenem pa nikoli ni mogoče povsem točno napovedati, kdaj bo reka presahnila. Strokovnjaki menijo, da se v globinah Suve planine nahaja manjše jezero lijakaste oblike, ki se jeseni in pozimi napolni, ko pa doseže določeno raven, voda odteče. Ko se lijakasto jezero izprazni, njeni izviri presahnejo in reka Ropot v trenutku izgine.  Vsako leto ima reka enega večjega in dva manjša izvira, ki po nekaj desetih metrih tvorita posebej močan in hiter tok. Ker pa Ropot čez leto presiha, v njej ni rib ali rakov, čeprav je voda kristalno čista, še poroča Nova.rs

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar