Slavna pevka po boju s hudo boleznijo sporoča: Vračam se

Magazin 14. Jun 202413:02 2 komentarja
Celine Dion
Foto: PROFIMEDIA

Celine Dion je v intervjuju za BBC povedala več o svoji redki nevrološki motnji, ki jo je prisilila, da se je umaknila s koncertnih odrov. Napovedala je, da se po skoraj dveh letih vrača.

“Zdravstvene težave imam že dolgo časa,” je v čustvenem videu na Instagramu decembra 2022 delila pevka Celine Dion. Postavili so ji diagnozo zelo redke nevrološke motnje, ki ji rečejo sindrom otrdelega telesa.

Po tem naznanilu je Celine Dion prekinila svetovno turnejo, od takrat pa so jo v javnosti videli le nekajkrat.

V pogovoru z novinarko BBC je Celine Dion povedala, da je dolgo trajalo, preden so ji postavili diagnozo. 56-letnica je opisala, kako pretresena je bila, ko je med koncerti opazila, da se njen glas spreminja. “Čuden občutek je bil, kot majhen krč. Imela sem težave z glasom, začela sem se naprezati.”

Ob tem je zapela prvih nekaj taktov svoje uspešnice The Power of Love in prikazala nepoučenemu ušesu komaj opazno razliko, kako je morala prisiliti svoj glas, da je zadržal tone.

Občasno je dirigenta glasbenikov, ki so jo spremljali na turneji, prosila, naj pri nekaterih pesmih zniža tonaliteto. “Morala sem najti način, kako biti na odru,” je pojasnila. Upala je, da ji bo petje v nižjih tonih omogočilo, da si glas opomore.

Občinstvo ni opazilo, kako se je borila v zaodrju. Celine je poudarila, da se ji je sprva zdelo nemogoče, da bi si vzela premor. Koncerte je razprodala za leto in pol vnaprej. “In potem naj ljudem rečem: ‘Oprostite mi zaradi krčev’? Oprostite zaradi mojega je ne sais quoi?”

Tako se je še naprej gnala, da bi se šov nadaljeval, vendar je v nekem trenutku vse skupaj postalo preveč. Končna diagnoza ji je prinesla spoznanje, da ne gre za utrujenost zaradi turneje, temveč za trajno stanje.

Redka nevrološka motnja

Sindrom otrdelega telesa je avtoimunska bolezen, ki lahko človeka popolnoma onesposobi. Zdravila ni. Bolezen nastane, ker signali, ki jih živci pošiljajo mišicam, ne delujejo pravilno.

I am: Celine Dion
Foto: Prime Video via PROFIMEDIA

Pevka je za BBC povedala, da so lahko med hudimi epizodami krči tako močni, da se komaj premika. A z diagnozo stanje veliko bolje razume in ga posledično tudi lažje obvlada. “Moj cilj je, da sodelujem pri zbiranju sredstev za ozaveščanje in iskanje zdravila. To bi bilo čudovito,” je dejala.

Med časom, ki si ga je vzela, je hodila na fizioterapijo, dobila pa je tudi nekaj zdravil. Čeprav bo bolezen ostala, bo lahko s terapijo ponovno okrepila svoj glas. Spremembe na bolje že opaža, je povedala.

Novi koncerti v Las Vegasu

Oboževalci bodo boj pevke z njeno boleznijo lahko bolje spoznali v dokumentarnem filmu z naslovom I am: Celine Dion. Na voljo bo 25. junija.

Kanadčanka se zdaj pripravlja za nove koncerte v Las Vegasu. Jasno je, da je nastopanje zelo pogrešala, je zapisala novinarka BBC. “Na odru bom. Ne vem točno, kdaj, ampak verjemite mi, da bom to povedala na ves glas. Komaj čakam.”

Po letih turnej po svetu je pevka sicer ugotovila, da je videla zelo malo sveta. “Ko sem imela prost dan, sem se pripravljala na naslednji nastop. Toda kot izvajalka sem od oboževalcev prejela toliko ljubezni,” je dejala.

Kraljica močnih balad

Uspešnice iz devetdesetih let, kot sta The Power of Love in It’s All Coming Back to Me Now, so najbolj prepoznavne po njenem močnem vokalu. Vendar Celine priznava, da je bila v dneh, ko je imela največ težav z zdravjem, zavistna do bolj “šepetajočega” sloga, ki ga pri petju uporabljajo nekatere sodobne izvajalke, na primer Billie Eilish in Lana Del Rey.

Celine Dion
Foto: Prime Video via PROFIMEDIA

“Bila sem ljubosumna. Drugi hodijo ven, se zabavajo in so vseeno neverjetni. Ali naj grem tudi jaz v posteljo zelo pozno in začnem kaditi?!” se je pošalila. Sama se je večino svoje kariere namreč držala zelo strogega režima. “Govorila sem si: ne govori, ne jej tega in tega, to je preveč mlečnih izdelkov, ki bodo povzročili sluz,” je dodala.

Za konec je v intervjuju še šaljivo dodala, da bo morda svoje klasično šolanje zavrgla in se prelevila v popolnoma novo persono s hripavim glasom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje