Slavna srbska specialiteta razglašena za najboljši zajtrk na svetu

Magazin 16. Dec 202309:56 18 komentarjev
Komplet lepinja
Foto: pekarasuljaga/INSTAGRAM

Spletni vodnik za tradicionalno hrano Taste Atlas je objavil, kateri je zmagovalni zajtrk. Izmed vseh svetovnih dobrot je bila za najboljši zajtrk v letu 2023 razglašena srbska specialiteta. Katera?

Spletna stran potovalnega vodnika za tradicionalno hrano, ki združuje pristne recepte, ocene kritikov in članke o jedeh Taste Atlas, je za najboljši svetovni zajtrk leta 2023 razglasila srbsko specialiteto. Laskavi naziv je pripadel jedi, znani kot komplet lepinja.

Ta srbska poslastica je sestavljena iz tradicionalne lepinje, ki je prerezana na pol, namazana s kajmakom in prelita z jajcem. Kombinacijo je treba na kratko popeči in jo preliti z mešanico vroče maščobe, ki izteče med peko mesa – lokalno je znana tudi kot pretop. Čeprav je hranljiva in visoko kalorična, jo Srbi običajno uživajo za zajtrk, najbolje pa jo je kombinirati s kozarcem jogurta ali kislega mleka.

Za najbolj pristno izkušnjo je priporočljivo, da jed uživate z rokami, poroča Nova.rs.

Kot so zapisali na spletni strani potovalnega vodnika, jed tradicionalno povezujejo z Užicami in Zlatiborom. Jed naj bi nastala nekje pred drugo svetovno vojno, uradno pa je njeno ime registriral Dragan Lazić, sedanji lastnik pekarne Kod Šuljage v Užicah.

View this post on Instagram

A post shared by Šuljaga (@pekarasuljaga)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje