Slovenec razburil hrvaškega župnika in meščane obmorskega kraja

Magazin 28. Feb 202416:26 3 komentarji
Turanj, Sv. Filip i Jakov, Dalmacija, Hrvaška
Turanj (Foto: PROFIMEDIA)

Slovenec, ki je v Turnju kupil zemljišče in začel graditi, po mnenju lokalnega župnika in meščanov z deli ogroža temelje župnišča.

V dalmatinskem mestecu Turanj, ki je danes del mesta Sveti Filip i Jakov pri Biogradu na moru, je neimenovani Slovenec razburil tamkajšnje meščane in župnika.

Kot poroča portal morski.hr, so v kraju v soboto ponoči pri 130 let starem župnišču zabrneli delovni stroji. Dela, ki so se začela v okrilju noči in brez table o gradbenih delih so vznemirila občane do te mere, da je eden od njih obvestil portal, da “tuji investitor s svojimi gradbenimi deli, ki jih izvaja tik ob župnišču, pravzaprav ogroža temelje te turanjske starine”.

Gradbeni izvajalec naj bi vrtal in izkopaval točno na meji med zemljiščem, ki je last investitorja, in zemljiščem, ki je last župnije. Po pisanju portala pa naj bi investitor tam želel “namontirati” zgradbo, ki bi bila “prilepljena” na župnišče – in to brez soglasja sosedov. Še več, “predrznež” ni postavil niti table s podatki o investitorju, da bi sosedje vsaj vedeli, na koga naj se jezijo, piše portal.

Zato je v Turnju prišlo do majhne drame, ki jo portal imenuje kot “bitko za vrt pri župniku”. Meščani so namreč na pomoč poklicali policijo ter komunalnega in gradbenega inšpektorja, saj po njihovem mnenju tujec uničuje kulturno dediščino kraja. V bitko se je vključil tudi portal, ki je raziskal dejstva o spornem zemljišču in delih.

Zemljišče, kjer so se začela gradbena dela, je v lokalni zemljiški knjigi zavedena kot “vrt pri župniku” (originalno “vrta kod popa”), piše portal. Obrnili so se tudi na pristojno redarsko službo, kjer so jim povedali, da občina Sv. Filip i Jakov “s tem nima nič” in da ima slovenski investitor urejeno gradbeno dovoljenje, prijavil je dela in ima tudi tablo, na kateri so navedeni vsi potrebni podatki o gradnji. Nadzorni inženir pa je po navedbah redarstva ugotovil, da je Slovenec zemljišče kupil od bivšega lastnika. Vse je bilo v skladu z zakonom.

Poleg tega je Slovenec sprva nameraval gradnjo postaviti vsaj meter stran od stavbe župnišča, so povedali na redarstvu, vendar mu hrvaški zakoni omogočajo, da se odloči le med dvema opcijama: ali bo gradil točno na meji ali pa se od nje umakne najmanj tri metre. Ker Slovenec ni želel izgubiti preveč zemljišča, se je odločil, da bo z deli začel na sami meji z župniščem, sklepa portal.

Don Joso, kot župnika imenuje portal, je portalu, ki ga je spraševal o zadevi, sporočil le, da je v župnišču stalno prisoten in da v zvezi z vsem že teče postopek, zaradi česar ne sme brez prisotnosti odvetnika povedati ničesar. Tudi tega, kakšen postopek teče proti Slovencu in kje, ni povedal.

Tudi državna gradbena inšpekcija je bila, po pisanju portala, precej skopa z informacijami. Sporočili so le, da so prejeli njihovo vprašanje in da je sporno območje v načrtu dela državne gradbene inšpekcije v naslednjem obdobju. Iz tega portal sklepa, da je župnik podal prijavo na inšpekcijo. Tako trenutno ni mogoče reči, kako dolgo bo trajal ves proces in kdo bo v tem času najbolj oškodovan ter kako, piše portal. To ve samo nebo in morda don Joso, ki pa do zaključka procesa verjetno ne bo ničesar povedal,  še zaključuje.

Medtem ko meščane Turnja razburjajo dela na zemljišču, ki ga je legalno kupil slovenski državljan, pa je prekipelo domačinom v Istri zaradi nelegalnih gradenj, ki so po njihovem mnenju po večini v lasti Slovencev, o čemer smo pisali pred kratkim.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje