Slovenski orel s planiške letalnice na koncertne odre

Magazin 31. Mar 202311:45
Žiga jelar
Mark Pirc

Slovenski orel Žiga Jelar je v sredini februarja izdal svoj glasbeni prvenec Brez pravil, po koncu skakalne sezone pa bo svoj prvi album predstavil tudi v živo.

Žiga Jelar je na svojem profilu na Instagramu pred kratkim najavil svoj prvi koncert. Čeprav za zdaj ni znano, kdaj in kje bo nastopil, pa je dejal, da bo po koncu skakalne sezone spet stopil na koncertne odre. Pri tem se mu bodo pridružili številni glasbeni kolegi.

Te dni sicer ves svoj čas posveča treningom in pripravam na zadnje tekme v sezoni, zato je glasba umaknjena na stranski tir. A že po koncu sezone ji bo lahko posvetil nekaj več pozornosti. Žigova glasbena pot je sicer polna izzivov, ampak po njej stopa s srcem, in zato mu volje in zagona ne primanjkuje.

Poleg vrhunske športne kariere je namreč slovenski orel vse od mladih let negoval in uril tudi svojo ljubezen do glasbe in svoj glasbeni talent. Pri petih letih je dobil pravo diatonično harmoniko. In od takrat so instrumenti in glasba del njegovega vsakdana. Zaključil je glasbeno šolo, se naučil igranja kitare, naučil se je tudi igrati klavir.

Glasbeni odri mu niso tuji

Letos je izdal svoj prvenec Brez pravil in sočasno z njim novo avtorsko skladbo Zakaj gorijo solze, po koncu skakalne sezone pa bo za nekaj časa glasba zanj na prvem mestu. Na albumu se nahaja 10 skladb, pri nastajanju albumskega prvenca pa so sodelovali nekateri najbolj vidni slovenski glasbeniki – Jan Baruca, Anže Langus Petrovič, Marko Hrvatin, Mitja Bobič in Jure Rozman.

Čeprav je Žiga bistveno več časa na skakalnici, mu glasbeni odri niso tuji – lani je kot gost presenečenja nastopil na koncertu Jana Plestenjaka v Stožicah, na svetovnem prvenstvu Planica 2023 je na odru stal z Rokom Ferengjo in Rok’n’bandom, ob različnih priložnostih pa je na odru stal še s kom – Big Foot Mama, Gadi, Fehtarji, Ansamblom Saša Avsenika itd.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.