Sončna nevihta lahko vsak čas doseže Zemljo

Magazin 18. Jul 202215:29 0 komentarjev
sončna nevihta
Profimedia

Sončna nevihta, ki je izbruhnila 14. julija, naj bi kmalu dosegla Zemljo, poroča Nacionalna uprava za oceane in atmosfero. Povzroči lahko izpad radijskega signala in električne energije na določenih območjih sveta. 

Močne sončne nevihte (izbruh elektromagnetnega sevanja v sončevi atmosferi), ki so izbruhnile v četrtek, 14. julija, so usmerjene proti Zemlji. Strokovnjaki pravijo, da lahko povzročijo izpade električne energije, nekateri napovedujejo, da bi se to lahko zgodilo že danes, po podatkih Nase pa jutri.

Sončne nevihte že od nekdaj vzbujajo skrb znanstvenikov in vesoljskih raziskovalcev, saj imajo lahko ogromne posledice na Zemlji. Trenutno je ogromen sončni izbruh usmerjen proti nam, zato je Nacionalna uprava za oceane in atmosfero (NOAA) izdala opozorilo o sončnih nevihtah.

Ta nevihta lahko zelo kmalu zadene Zemljo in povzroči radijski izpad. Opozorilo o morebitnih sončnih nevihtah je na družbenih omrežjih objavila tudi fizičarka dr. Tamitha Skov.

Dr. Tamitha Skov je po Twitterju zapisala: “Dolga kača žarilnih nitk se je v osupljivem baletu zapeljala s Sonca. Težko bo napovedati magnetno usmeritev te sončne nevihte, usmerjene proti Zemlji. Pogoji stopnje G2 (mogoče G3) se lahko pojavijo, če bo magnetno polje te nevihte usmerjeno proti jugu.”

Kako bo vplivala na Zemljo?

Po mnenju strokovnjakov sončna nevihta po pričakovanjih ne bo povzročila resnega uničenja, lahko pa povzroči severni sij v nekaterih delih sveta. Motene so lahko radijske komunikacije, kar ponekod povzroči izpade električne energije, nekaj motenj pa lahko nastane tudi v ladijskem in letalskem prometu.

Kaj so sončni izbruhi? In zakaj povzročijo izpad radia?

Sončni izbruhi so močni elektromagnetni izbruhi na površini Sonca. Moč izbruhov je različna, zato so razvrščeni v kategorije A, B, C, M in X, pri čemer je A najmanj močan, X pa najmočnejši.

Med izbruhi so v njih zbrani intenzivni izbruhi energije in sevanja, ki so škodljivi za prebivalce Zemlje. Razlog, zakaj smo zaščiteni pred takšnimi izbruhi, je zemeljska atmosfera, ki nas obdaja. Vendar pa se lahko v nekaterih primerih velika količina energije sončnih izbruhov prenese v zemeljsko atmosfero. To sproži ionizacijo zgornje plasti atmosfere, kar na koncu povzroči izgubo signala, saj se ta plast atmosfere uporablja za radijsko komunikacijo.

So pa sončni izbruhi ključni razlog za naš obstoj – vsaj po mnenju nekaterih znanstvenikov. Zanimivo je, da nekateri znanstveniki pri Nasi verjamejo, da so bile sončne nevihte eden od ključnih razlogov za današnje življenje na Zemlji. Na podlagi študije je pred približno štirimi milijardami let Sonce sijalo le s približno tremi četrtinami svetlosti, ki jo ljudje vidimo danes. Nato so velikanski izbruhi s sončne površine v vesolje izbruhnili ogromne količine sončnega materiala in sevanja. Te sončne eksplozije bi lahko zagotovile energijo, potrebno za ogrevanje Zemlje, in jo naredile primernejšo za bivanje. Poleg tega bi lahko pretvorili enostavne molekule v bolj zapletene, kot sta RNK in DNK, ki sta bistveni za ohranjanje življenja.

“Naše nove raziskave kažejo, da bi lahko bile sončne nevihte osrednjega pomena za segrevanje Zemlje,” je dejal Vladimir Airapetian, glavni avtor prispevka in samostojni znanstvenik v Nasinem centru za vesoljske polete Goddard v Greenbeltu v Marylandu.

Vpliv na počutje človeka

Če ima sončna nevihta moč uničiti satelite in električne sisteme, lahko vpliva tudi na počutje človeka. Sončne nevihte lahko vplivajo na naše psihično in fizično počutje. Nekateri izmed simptomov, o katerih poročajo ljudje v času neviht, so: izčrpanost, povečana živčnost, tesnoba, zmedenost, nenadni izpadi jeze, slabost, potreba po bruhanju …

Vir: timesnownews.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!