Sonda Voyager 1 je “vstala od mrtvih”

Magazin 16. Jun 202419:58 1 komentar
Voyagerr 1
Foto: PROFIMEDIA

Potem ko je konec lanskega leta Nasa izgubila stik s sondo Voyager 1, je zdaj spet začela dobivati podatke z znanstvenih instrumentov.

Novembra lani so iz ameriške vesoljske agencije sporočili, da imajo težave pri prejemanju podatkov iz vesoljske sonde, ki že 46 let potuje po vesolju. O tem smo poročali tudi mi.

Sondo Voyager 1 so v vesolje izstrelili 5. septembra 1977. Sonda je prvi izdelek človeškega znanja in rok, ki je zapustil naše osončje in vstopil v medzvezdni prostor.

Zdaj pa Nasa poroča, da je težave uspešno premagala.

Aprila je sondi poslala signal, s katerim je Voyager spodbudila, da je začel vračati tehnične podatke, ki vključujejo informacije o zdravju in stanju plovila. Sredi maja pa mu je poslala ukaz, naj začne vračati znanstvene podatke, piše na spletni strani Nase. Dva od štirih znanstvenih instrumentov sta se takoj vrnila v običajne načine delovanja. Druga dva instrumenta sta zahtevala nekaj dodatnega dela, vendar zdaj vsi štirje vračajo uporabne znanstvene podatke.

Signal do Voyagerja 1, ki je trenutno od Zemlje od nekaj več kot 24 milijard kilometrov, približno 162-krat toliko, kot je Zemlja oddaljena od Sonca, potuje nekaj več kot 22 ur. Prav toliko potrebuje, da se od sonde vrne nazaj na Zemljo.

Voyager 1 in njegov “dvojček” Voyager 2, ki so ga izstrelili 16 dni prej, sta edini vesoljski plovili, ki neposredno vzorčita medzvezdni prostor, območje zunaj heliosfere – zaščitnega mehurčka magnetnih polj in sončnega vetra, ki ga ustvarja Sonce.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje