Otroka ponoči ne spita: kako je spalno krizo rešila novinarka CNN

Magazin 16. Jan 202215:35
chloe melas, spanje
Catherine Jennings/CNN

Zelo sem utrujena. Resno. Zdi se mi, da že zadnja štiri leta nisem spala vso noč. Verjetno se sprašujete, kaj me tako mori, da ne morem spati.

Sem mama dveh fantkov, starih dve in štiri leta. Še nikoli nista prespala vse noči, morda le nekaj mesecev, ko sta bila dojenčka. Zaradi tega meni in možu ekstremno primanjkuje spanja.

Pomanjkanje spanja vpliva na vse vidike mojega življenja – vključno na razpoloženje, težo in zakon. Brez velikih količin kofeina ne morem normalno delovati.

Zaradi vsega tega sem pred osmimi tedni začela raziskovati in iskati rešitev, kako bi lahko moja družina več spala.

Težave s spanjem so pogoste

Preden sem se podala na pot raziskovanja, sem izvedela, da je pomanjkanje spanja zelo pogosta težava družin. Po ocenah ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni 25 do 50 odstotkov predšolskih otrok ne spi dovolj.

Če majhni otroci ne zaspijo pravočasno ali se pogosto zbujajo, posledično manj spijo tudi starši ali skrbniki. Pomanjkanje spanja lahko povzroči vedenjske težave v šoli in hiperaktivnost, povezano je tudi z debelostjo otrok.

Ameriška nacionalna fundacija za spanje priporoča, da otroci, stari od tri do pet let, spijo od deset do 13 ur spanja na dan. Otroci, stari od šest do 13 let, pa potrebujejo 9 do 11 ur spanja.

Odrasli bi morali spati sedem do devet ur. Sama zagotovo ne spim toliko – niti približno.

Če imava srečo, z možem neprekinjeno spiva tri ure, preden se eden od otrok zbudi in pride v najino spalnico. Potem spiva izmenično in se zbujava do pete ure zjutraj, ko sta otroka že pokonci.

Neprijetno izkušnjo spanja družine sem delila s strokovnjakom za spanje dr. Marcom Weissbluthom, profesorjem klinične pediatrije na Medicinski fakulteti Feinberg Univerze Northwestern. V zadnjih dveh mesecih sem se z njim srečala trikrat.

chloe melas
Channon Hodge/CNN

Ne bodite prestrogi do sebe

Na prvem srečanju sem bila ranljiva zaradi pomanjkanja spanja v naši družini, vendar je Weissbluth rekel, naj ne krivim sebe.

“Mogoče ste imeli samo smolo,” je rekel. “Mogoče sta z možem res sprejela odločitve, ki so pripeljale do slabih navad, a zdaj se ne bomo obremenjevali s preteklostjo. Za naprej pa lahko otrokoma pomagamo do kakovostnejšega spanca.”

Ste že slišali za te izgovore? Izraščanje zob, nagla rast, spalna regresija, nočne ptice. Weissbluth mi je svetoval, naj pozabim na vse razlage o težavah spanja otrok.

To vključuje tudi čas proti večeru, ko otroci postanejo razdražljivi, za kar starši pogosto krivijo dolg dan. Otroci so slabe volje, ker so prikrajšani za spanje, je dejal Weissbluth. “Mogoče so takšni, ker imajo prekinjen nočni spanec,” je dejal. “Če ste prekinili spanec, se ne zbudite tako spočiti in vaše telo ni tako regenerirano, zato ste popoldne slabe volje in utrujeni.”

Otroci naj gredo zgodaj spat

Otroci morajo prej zaspati in več spati. “Raziskave o času spanja vsakih deset let kažejo, da otroci hodijo spat vedno pozneje. Torej otroci težje zaspijo zato, ker gredo v posteljo prepozno,” je razložil Weissbuth.

Vsi naši organi potrebujejo kisik in glukozo za energijo, vendar le en organ potrebuje spanec, in to so možgani. “Če možgani ne dobijo hrane, ki jo potrebujejo, bo to imelo posledice, ali v vedenju, na čustvih ali kognitivnem razvoju.”

V zadnjih štirih letih sem poskušala z budilkami, rdečimi nočnimi lučkami in melatoninom, prestavljala pa sem celo čas spanja otrok v upanju, da jih bom še bolj utrudila.

Preprosta pravila spanja za malčke

Weissbluth, ki je avtor priljubljene knjige “Zdrave navade spanja, srečen otrok”, je dejal, da bi bila rešitev za mojega 4-letnika upoštevanje “pravil spanja”. Iskreno, zvenelo je preveč preprosto, da bi delovalo – pojdi v posteljo, zapri oči, bodi tiho in poskusi zaspati.

Če bi moj 4-letnik upošteval pravila, bi bil naslednje jutro nagrajen s sladkarijo ali majhno igračo. Če bi se ponoči zbudil, bi se moral tiho vrniti v posteljo, kar bi vključevalo objeme in naklonjenost, vendar brez besed (nisva ga želela spodbujati, da bi se želel družiti z mamo in očetom). To je naslednji dan pomenilo tudi odvzem ali omejevanje nečesa, kar ima rad (igrača, tablični računalnik, prigrizek).

Sprva sem se obotavljala, ali naj uvedem sistem nagrajevanja, a sem želela poskusiti karkoli. S sinom sva naredila risbo s pravili spanja in jo prilepila na vrata njegove sobe. Njegov čas spanja smo premaknili na zgodnejšo uro – za pol ure.

Na moje presenečenje je delovalo. Razen občasnih zbujanj je spal vso noč, ne da bi prišel v najino spalnico – v kar 95 odstotkih v zadnjih dveh mesecih. Aleluja!

Struktura in pomoč pri rutini

“Pravila delujejo, ker spodbujajo vedenja, ki so združljiva s spanjem, in odvračajo od vedenja, ki moti spanje,” mi je razložil Weissbluth. “Običajno se pri izvajanju pravil spanja čas spanja nekoliko premakne, zato je otrok v nižjem stanju nevrološkega vzburjenja. Pravila spanja morda ne bodo delovala, če gre spat prepozno.”

Pri našem 2-letniku je bila glavna težava, da se je zibal – gre za samopomirjevalni mehanizem – in z glavo udarjal ob posteljo, dokler ni zaspal. Weissbluth nam je zagotovil, da nas to ne bi smelo preveč skrbeti, in nas spodbudil, da še bolj poudarimo pravila in rutino pred spanjem. Tudi on je moral v posteljo pol ure prej.

Po navadi smo ga samo položili v posteljo in mu vklopili zvočno napravo. A kot se je izkazalo, uživa, ko po branju knjig z očkom prižge zvočno napravo in ugasne luč.

Naš mlajši sin se še vedno zbuja ob 5. uri zjutraj, a vsaj spi vso noč in se malo ali nič ziba. Vau!

Postopoma do kakovostnejšega počitka

Kljub vsemu načrt ne deluje vedno.

“Vedno bodo nastale izjeme zaradi naravnih življenjskih dogodkov, ki vključujejo vas in vaše otroke,” je dejal Weissbluth. “Morda gre za navaden prehlad, morda dogodek, povezan s šolo. Toda te motnje so občasne, nekoliko predvidljive.”

So vse naše težave s spanjem odpravljene? Ne povsem. Vendar se počutimo bolj spočiti, in upamo, da so na vidiku daljši odseki spanja.

Avtorica: Chloe Melas/CNN