Špansko sodišče opustilo preiskavo davčne utaje Shakire

Magazin 10. Maj 202411:16 0 komentarjev
Shakira
Foto: PROFIMEDIA

Špansko sodišče je opustilo preiskavo domnevne davčne utaje kolumbijske popzvezdnice Shakire. Postopek je tožilstvo začelo julija lani, zvezdnica pa je bila obtožena, da je s pomočjo mreže podjetij, od katerih so bila nekatera v davčnih oazah, davčni urad v letu 2018 ogoljufala za 6,6 milijona evrov.

Mesec dni pozneje je pevka Shakira po pisanju francoske tiskovne agencije AFP plačala 6,6 milijona evrov za poravnavo dolga. Vendar pa je tožilstvo v sredo zahtevalo umik kazenske zadeve zaradi “pomanjkanja dokazov”, čemur je sodišče dan pozneje ugodilo.

Sodišče je po pisanju AFP ugotovilo, da so sicer v pevkini davčni napovedi za leto 2018 “nepravilnosti”, da pa v njenem ravnanju ni zaznati “namena goljufije”.

Eden od pevkinih zagovornikov Pau Molins je pozdravil odločitev sodišča in dodal, da se je s tem “končala obrekovalna kampanja davčnih organov” proti Shakiri ter da je to “dokaz, da pevka nikoli ni goljufala”. Kot je še povedal, je njegova stranka “pomirjena, ker je sodišče priznalo, da ni storila kaznivega dejanja goljufije”.

Še en odprt primer

Shakiri sedaj ostaja odprt še primer, ki se navezuje na njene dohodke v letu 2011. Tedaj je v Španiji preživela “največ 70 dni, kar ni niti polovica minimuma, da bi se lahko štela za davčnega rezidenta”, je sporočila njena pravna ekipa.

Novembra lani je sicer zvezdnica v zadnjem trenutku sklenila poravnavo s španskim državnim tožilstvom, ki jo je obtožilo, da je špansko državo ogoljufala za 14,5 milijona evrov za obdobje med letoma 2012 in 2014. Tožilstvo je za pevko zahtevalo več kot osemletno zaporno kazen.

Shakira je obtožbe zanikala in dejala, da se je v Španijo za stalno preselila šele leta 2015, v omenjenem obdobju pa, da je bila zavezana k plačilu davkov na Bahamih. Zatrdila je tudi, da je plačala vse davke in obresti.

Proces naj bi sicer trajal tri tedne, sodišče pa naj bi zaslišalo skoraj 120 prič. Vendar je pevka v okviru poravnave plačala več kot sedem milijonov evrov kazni ter pristala na triletno pogojno kazen.

Shakira
Shakira na letošnji Met Gali. (Foto: PROFIMEDIA)

“Otresti se moram stresa in čustvenih obremenitev zadnjih nekaj let ter se osredotočiti na stvari, ki jih imam rada – na svoja otroka in vse priložnosti, ki se mi obetajo v karieri, vključno s prihajajočo svetovno turnejo in novim albumom,” je tedaj sporočila pevka.

Sedeminštiridesetletna Shakira zdaj živi v Miamiju s svojima sinovoma, potem ko se je po desetletnem razmerju razšla z nekdanjim španskim nogometašem Gerardom Piquejem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!