Ste spili dovolj vode? Obstaja enostavna metoda, kako to preveriti

Navdih 09. Maj 202410:22 1 komentar
kako preveriti, ali smo spili dovolj vode
Foto: Zajem zaslona/TikTok

S tem enostavnim trikom lahko v nekaj sekundah preverite, ali ste popili dovolj vode.

Ni treba šteti kozarcev, da preverite, ali ste spili dovolj tekočine. To lahko preverite s preprostim testom, ki vam bo dal odgovor v nekaj sekundah.

“Gre za tako imenovani test ščipanja kože ali test turgorja kože,” pojasnjuje kirurginja Dana Brems, ki ima na TikToku že več kot dva milijona sledilcev.

Na TikToku je objavila video, v katerem je pokazala, kako naredimo ta enostavni test. V videoposnetku si moški stisne kožo na členku prsta.

“Ko je koža dobro hidrirana, je bolj elastična in se po ščipanju hitro vrne v prvotno obliko. Po drugi strani pa dehidracija povzroči manjšo elastičnost kože in počasnejšo vrnitev v normalno stanje, kar pomeni, da premalo pijete,” je povedala v videu, ki je takoj postal viralen.

Ta trik je lahko preprost način za preverjanje ravni hidracije. Lahko ga preizkusite tudi tako, da stisnete kožo na hrbtni strani dlani, trebuhu ali podlakti. Če se koža ne vrne hitro v normalen položaj, spijte nekaj vode.

Gotovo ste že slišali, da je treba na dan popiti osem kozarcev vode (približno dva litra), a izsledki obsežne mednarodne raziskave kažejo, da to splošno razširjeno pravilo ne drži. Mednarodna agencija za jedrsko energijo na podlagi te raziskave navaja, da za večino moških zadostuje približno 1,5 litra, za ženske pa 1,3 litra vode na dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje