Italija objavila rezultate glasovanja: oboževalci ne morejo verjeti številkam

Magazin 10. Maj 202410:23 > 15:46 2 komentarja
Izrael, Evrovizija, EdeAn Golan, 2024
Foto: PROFIMEDIA

Izraelski nastop na Evroviziji še odmeva. So organizatorji z lažnim aplavzom prekrili žvižge v dvorani? Skrivnost italijanskega televotinga, zehanje grške predstavnice in finsko-izraelski čačača razburjajo splet.

Lahko bi rekli, da je nastop Izraela na Evroviziji odmeval, še preden se je dejansko zgodil.

Na srečo so se organizatorji izvili iz najhujših možnih scenarijev, ki so se kotalili po internetu. Niso pa se mogli izogniti reakcijam na družbenih omrežjih po nastopu izraelske predstavnice.

Skrivnost italijanskega televotinga

Po spletu zelo odmeva prenos Evrovizije na italijanski državni televiziji RAI, saj je ta med prenosom razkrila rezultate italijanskega televotinga. Izkazalo se je, da so italijanski glasovalci Izraelu namenili skoraj 40 odstotkov glasov, daleč največ med vsemi, saj ostali niso dobili niti 10 odstotkov.

RAI, televoting, Evrovizija
FOTO: Zajem zaslona/X

Uporabnike je močno razburilo že, da je RAI razkril rezultate glasovanja. “Naj pojasnim, da italijanske televizijske postaje tradicionalno vedno razkrivajo odstotke glasovanja za vse televizijske oddaje, v katerih poteka glasovanje. Vendar je RAI v preteklih letih razkrila odstotke glasovanja v polfinalu Evrovizije šele po velikem finalu,” pa je pod svojo objavo zapisal avtor.

Takoj so se seveda pojavile teorije zarot. Ena od njih pravi, da so Izraelci kupili italijanske glasove oziroma so vdrli v italijanski glasovalni sistem in podobno. Pojavila pa se je tudi teorija, da so Italijani toliko glasov namenili Izraelu po nesreči, misleč, da glasujejo za svojo predstavnico Angelino Mango.

Ta je v drugem polfinalu nastopila po Estoniji, ki je bila na vrsti 13., in pred Izraelom, ki je bil 14. med tekmovalkami. Po tej teoriji so Italijani množično glasovali za številko 14 (Izrael), čeprav je Italija kot ena od “velikih pet” avtomatsko uvrščena v finale. Pa tudi če bi bila tekmovalka, Italijani za svojo predstavnico ne bi mogli glasovati. “Italijani ne vedo, kako to gre,” se je iz naših zahodnih sosedov ponorčevala uporabnica omrežja X.

Twitter, komentar, Evrovizija, RAI, glasovanje, polfinale
FOTO: Zajem zaslona/X

Uradno pojasnilo o tem, kaj je šlo narobe, so oboževalci prejeli šele danes popoldne. RAI je v izjavi za javnost pojasnila, da je šlo za tehnično napako, zaradi katere so bili na televizijskih zaslonih vidni delni rezultati glasovanja občinstva. “Pomotoma smo v grafiko vnesli delne rezultate,” so zapisali po poročanju Eurovoix news.

V izjavi so na RAI tudi podarili, da se zavedajo pravil EBU, ki narekujejo, da rezultate polfinalnega glasovanja lahko javnost  uzre šele po koncu evrovizijskega finala. ” Objavljeni rezultati so dejansko nepopolni. Vsekakor je RAI že govorila z EBU in potrdila svojo zavezo, da bo do konca dogodka v celoti spoštoval vsa pravila.“

Z lažnim aplavzom prekrili žvižge?

Pojavljajo se tudi teorije, da so bili v dvorani med nastopom Eden Golan in po njem mikrofoni izklopljeni, tako da gledalci neposrednega prenosa ne bi mogli slišati žvižganja in vzklikov nasprotovanja obiskovalcev. EBU oziroma švedska televizija pa naj bi v prenos nastopa vključila tudi lažen aplavz. “Če v prenosu slišite navdušene vzklike, je to zato, ker je EU uporabila tehniko za prikrivanje izžvižganja. Tako je v resnici v dvorani,” je ob svoji objavi zapisal eden od uporabnikov omrežja X.

Zehanje grške predstavnice

Družbena omrežja pa je razdelil tudi odziv grške predstavnice Marine Satti na novinarski konferenci po drugem polfinalu, v času, ko je na vprašanje odgovarjala Eden Golan. Marina je zehala, bila videti zdolgočasena in se je pretegovala.

Komentatorji so seveda takoj ugotovili, da je grška predstavnica na ta način izrazila nestrinjanje z nastopom Izraela na Evroviziji, in se razdelili o primernosti njenega vedenja.

Redki so bili tisti, ki so trdili, da je morda resnično bila samo utrujena in zaspana. Marininega komentarja na to, kaj je želela z zehanjem in pretegovanjem povedati, na spletu nismo našli.

Finsko-izraelski čačača

Se je pa na družbenih omrežjih zaradi svojega “razmerja” z izraelsko predstavnico zagovarjal finski pevec Käärijä, ki je kot gost nastopil v sinočnji polfinalni oddaji. Lanski “osmoljenec”, ki ga je švedska predstavnica premagala le za nekaj glasov, je po svojem nastopu v mikrofon zavpil “No war!” (“Ne vojne!”). Medtem pa se je na omrežju X  objavil posnetek, kako se druži z izraelsko predstavnico in jo uči plesati na svoj komad Cha Cha Cha.

Käärijä se je pozneje po kritikah odzval na Instagramu, kjer je zapisal, da je bil posnetek objavljen brez njegovega dovoljenja.

Käärijä, Evrovizija, odgovor, Izrael
FOTO: Zajem zaslona/INSTAGRAM

“Danes sem se srečal z izraelsko predstavnico na Evroviziji in o tem je bil posnet video. Posnetek so objavili na družbenih omrežjih brez mojega dovoljenja. Kljub prošnjam, naj ga odstranijo, tega niso storili. Želim razjasniti in poudariti, da video ni politična izjava ali izražanje kakršne koli podpore,” je zapisal finski pevec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje