Universal in TikTok v sporu: na priljubljenem omrežju nič več pesmi Taylor Swift

Digitalno 31. Jan 202410:11 0 komentarjev
Taylor Swift
Foto: PROFIMEDIA

Založba Universal Music in priljubljeno družbeno omrežje TikTok ostajata na nasprotnih bregovih, kar pomeni, da na omrežju ne bomo več slišali pesmi nekaterih znanih izvajalcev, kot so Taylor Swift, The Weeknd in Drake.

Založba Universal Music ni podaljšala pogodbe z družbenim omrežjem TikTok, kar pomeni, da bo 1. februarja založba prenehala izdajati licence za svoje vsebine omrežju TikTok, piše BBC.

Ta poteza lahko pomeni, da omrežje ne bo imelo več dostopa do pesmi priljubljenih izvajalcev, kot so Taylor Swift, The Weeknd in Drake, piše BBC. Založba je od TikToka želela “delček” plačila za uporabo obsežne glasbene zbirke Universal, kot to plačujejo druga spletna mesta.

Založba naj bi na pogajanjih zahtevala tudi ustrezno denarno nadomestilo za izvajalce in avtorje pesmi, piše BBC. “TikTok želi svoj uspeh graditi na glasbi, ne da bi plačal pošteno vrednost za njeno uporabo,” je Universal med drugim zapisal v odprtem pismu. Dodal je še, da ga skrbijo “škodljivi učinki umetne inteligence in spletna varnost za uporabnike omrežja”.

Nasprotno trdi TikTok, ki je založbo označil za “pohlepno”, saj je svoje interese postavila pred interese svojih izvajalcev in avtorjev skladb.

Gre za odmevno potezo založbe Universal, saj je prva v zgodovini odstranila pesmi iz svoje zbirke s kakšnega družbenega omrežja. Universal ima skorajšnji monopol v glasbeni industriji. V lasti ima pravice za številne izvajalce, od Beatlov, Eltona Johna in Coldplaya do Adele, BTS in Blackpink. V lasti ima tudi pesem Murder on the Dancefloor Sophie Ellis-Bextor, ki je bila nedavno uspešnica na portalu TikTok.

Julija lani sta tretje največja glasbena založba Warner Music in TikTok sklenila novo licenčno pogodbo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!