Enostaven recept za zapečene njoke, ki si jih boste zaželeli vsak dan

Magazin 31. Jan 202405:10 1 komentar
njoki
Foto: PROFIMEDIA

Ena bolj priljubljenih jedi z italijanskega juga so njoki "alla sorrentina". Pristen okus Sredozemlja in precej enostavna priprava sta jed priljubila marsikomu po svetu. Vredno jo je poskusiti.

Priprava zapečenih njokov je zelo enostavna, če pa želite preizkusiti svoje kuharske sposobnosti, lahko pripravite domače njoke. Zanje morate iz omare vzeti kilogram krompirja, 300 gramov navadne moke, eno jajce, sol in pšenični zdrob. Krompir najprej operete in ga skuhate kar v olupku. Ko je skuhan, ga odcedite in na čisto površino presejete moko tako, da nastane kupček.

Kuhan krompir olupite, pretlačite in ga stresite v jamico, ki jo naredite na sredini kupčka moke. Vanjo dodajte še jajce in sol ter vse skupaj hitro pregnetite. Ko postane testo kompaktno, ga pokrijete s čisto kuhinjsko krpo. Vzemite nekaj testa in ga z rokami zgnetite v približno 3 centimetre debelo klobaso, ki jo nato razrežete na koščke in posujte z zdrobom. Če želite, da so vaši njoki rebrasti, jih pred posipanjem povaljajte po vilicah.

Če vam izdelava domačih njokov ne diši, jih kupite v trgovini.

Sledi priprava omake, za katero boste potrebovali 600 gramov paradižnikove mezge, šest listov bazilike, strok česna in olivno olje. V globoko ponev vlijte nekaj olivnega olja in popražite strok česna. Dodajte mezgo, jo posolite in popoprajte po okusu in jo pokrito na rahlem ognju kuhajte približno pol ure. Nato iz omake odstranite česen.

Za tem je treba skuhati njoke. Zavrite posoljeno vodo in njoke kuhajte toliko časa, dokler ne priplavajo na površje. V pekač vlijte malo omake, nanjo stresite nekaj njokov in to ponavljajte, dokler vam ne zmanjka omake in njokov. Vse skupaj na koncu posujte z naribanim parmezanom in mocarelo in pet minut pecite pri 250 stopinjah Celzija.

Vir: Punkufer

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje