Spoznajte 4 najbolj zdrave vrste zelenjave

Magazin 10. Sep. 202108:00
Delite:
zelenjava
Foto: Profimedia

Vsi vemo, da je zelenjava za naše zdravje koristna, saj vsebuje veliko vitaminov, mineralov in vlaknin ter je pomemben del uravnotežene prehrane. Nekatere vrste zelenjave pa z dokazanimi dobrodejnimi učinki naravnost izstopajo. Spoznajte jih.

Špinača

Ta listnata zelenjava je na seznamu najbolj zdravih vrtnin. Razlog so hranila, ki jih vsebuje: ena skodelica (30 gramov) surove špinače naj bi pokrila 56 odstotkov dnevnih potreb po vitaminu A in kar celodnevno potrebo po vitaminu K. Vsebuje tudi vitamin C, folno kislino, kalcij, železo in magnezij (vir). Bogata je tudi z antioksidanti, ki so nujno potrebni za zmanjševanje škode, ki jo lahko povzroči oksidativni stres v telesu. Študija je celo pokazala, da naj bi špinača zelo blagodejno vplivala na zdravje srca in pomagala pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Seveda ob sočasnem celostnem zdravem življenjskem slogu.

Foto : Profimedia

Česen

Česen že zelo dolgo časa spada med najbolj zdravo zelenjavo. Njegove korenine naj bi segale vse do starodavnega Egipta in Kitajske. A zakaj je česen sploh tako zdrav? Za njegove pozitivne zdravilne učinke naj bi bila odgovorna rastlinska spojina alicin, ki v telesu deluje protivnetno in protiglivično. Vendar to zaužijemo le, če česen pojemo surov, s toplotno obdelavo in vlaganjem naj bi se snov uničila. Pozitivni učinki uživanja surovega česna so zares številni: pomagal naj bi uravnavati krvni sladkor in blagodejno vplival na kardiovaskularni sistem ter zniževanje holesterola (vir). Koristen naj bi bil celo pri nekaterih rakavih obolenjih (vir).

Brokoli

Tudi brokoli je izjemen vir zdravih hranil. Skodelica pravilno kuhanega brokolija tako vsebuje več kot 100 odstotkov priporočene dnevne količine (RDA) vitamina C, veliko prehranskih vlaknin in rudnin, med drugim železo, mangan, magnezij, kalcij, kalij in žveplo ter mikroelementa krom in molibden. Poleg vitamina C in E vas bo založil še z vitaminom K, folno kislino in nekaterimi vitamini B-kompleksa. Brokoli vsebuje tudi sulforafan – snov, ki naj bi delovala tudi na nekatere rakave celice (vir).

Foto : Profimedia

Korenje

Tudi korenje spada med najdragocenejše vrste zelenjave. Je vsestranski in ga lahko na veliko načinov vključite v prehrano. Vsebuje predvsem provitamin A in karoten, ki naj bi pomagal pri težavah z očmi. Bogat je tudi z vitamini B, C, E in H, vsebuje pa še veliko kalija, natrija, kalcija, magnezija, fosforja, žvepla, mangana, železa, bakra in cinka. Zaradi vseh teh sestavin uživanje korenja blagodejno deluje na celoten organizem. V ljudski medicini pa naj bi se korenje uporabljalo tudi pri težavah s kožo, jetri, pri zlatenici in vnetjih črevesja.

Vsekakor svetujemo, da se pri uživanju živil, zlasti v primeru zdravstvenih težav, prej posvetujete z ustreznim strokovnjakom.

Komentari

Vaš komentar