Spoznajte sladki pelin – vse bolj zaželeno zdravilno rastlino

Magazin 09. Maj. 202207:451 komentar
Delite:
Čaj
Foto: Profimedia

Ste že slišali za sladki pelin? Gre za izjemno zdravilno rastlino, ki so jo že v preteklosti uporabljali na Kitajskem v tradicionalnem zdravilstvu, danes pa svoje mesto dobiva tudi v zahodnem svetu.

Sladki pelin z latinskim imenom Artemisia annua L. sodi v veliko družino pelinov. Prihaja iz Azije, k nam naj bi ga prinesli Turki, ki ga naj bi sicer nosili s seboj zaradi čudovitega vonja, ki je odganjal mrčes, pomagal pa naj bi jim tudi pri zdravljenju vročičnih stanj in lajšanju bolečin.

Sladki pelin raste kot enoletni grm in v višino požene tudi več kot dva metra. Pobira se v suhem in lepem vremenu ter ob primernem dnevu. Njegovi cvetovi sladko dišijo in so podobni navadnemu pelinu, okus pa je grenak. A sladki pelin nima samo lepega vonja in zanimivega okusa. Znanstveniki vse bolj odkrivajo tudi njegove zdravilne učinke. Teh je kar nekaj.

Kitajska znanstvenica Youyou Tu je že leta 2015 prejela Nobelovo nagrado za odkritje artemisinina – primarne zdravilne snovi v sladkem pelinu. Odkrila je, da je zdravljenje z artemisininom močno znižalo stopnjo smrtnosti pri bolnikih z malarijo. Artemisinin je namreč najpomembnejša zdravilna snov, ki jo vsebuje sladki pelin, a njegovih zdravilnih lastnosti naj bi bilo še precej več.

Foto : Profimedia

Je močan antioksidant

Da je sladki pelin izjemno učinkovit v boju proti oksidativnemu stresu, je pokazalo več študij. Ena izmed njih je pokazala, da učinkovito zmanjša oksidativne poškodbe DNK in poveča antioksidativno obrambo organizma.

Deluje proti bakterijskim okužbam in parazitom

Ta izjemna rastlina naj bi imela tudi izredno močne protibakterijske učinke. Študije kažejo, da naj bi bil sladki pelin učinkovit pri lajšanju driske in okužb prebavil ter da naj bi uničeval parazite in lajšal črevesne težave, ki nastanejo zaradi njih. Pomagal naj bi tudi pri prehladnih obolenjih (raziskujejo celo njegove učinke v boju proti covidu-19). Sladki pelin vsebuje kvarcetin in luteolin – oba delujeta protivnetno in protiglivično – ter fitosterole, ki zavirajo rast bakterij, ki so vzrok za črevesne težave.

Je mogoča pomoč pri rakavih obolenjih?

Sladki pelin se je znašel pod drobnogledom znanstvenikov tudi zaradi učinkov, ki naj bi jih imel na rakave celice. Številne študije kažejo obetavne rezultate predvsem pri raku na črevesju, prsih, pljučih in raku trebušne slinavke. A poudariti je treba, da jasnih zaključkov o učinkovitosti in uporabi še ni.

Sladki pelin lahko najdemo v različnih oblikah: čaj, tinktura, hidrolat, eterično olje, mazilo, kapsule (kot prehransko dopolnilo).

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar