Ste v stresu? Decembra si obvezno vzemite čas za sprostitev!

Magazin 02. Dec 202217:45
ženska
Profimedia

Imate v službi stresno obdobje, kar še dodatno otežijo decembrski nakupi in priprave na praznovanja? Vsak dan si vzemite 15 minut za sprostitev.

Vse, kar potrebujete, je 15 minut, ki jih boste porabili za sproščanje. Lahko si jih vzamete v službi med delom ali ko hodite po opravkih. Če boste upoštevali pravilo, da se morate vsak dan tudi sprostiti, boste veliko bolje preživeli december.

Imamo nekaj idej, kaj lahko počnete za kratko sprostitev:

Imate radi glasbo?

Potem si omislite še predvajalnik glasbe in slušalke ter oboje vedno nosite s seboj. Privoščite si dnevno sanjarjenje ob glasbi, ko hodite v službo, med malico, ko stojite v vrsti … Na seznamu imejte tudi energične pesmi s hitrim ritmom, ki vas bodo malce prebudile in motivirale za nadaljnje delo. Poslušanje glasbe lahko sproži lepe spomine, po čemer se boste počutili veliko bolje.

Pojdite na kratek sprehod

15 minut je dovolj za hiter sprehod, četudi le po bližnjem parku ali vrtu. Z gibanjem boste malce odmislili delo in skrbi, pognali kri po telesu, pospešili utrip in se prebudili. Lahko vam dene bolje kot skodelica kave. Poleg tega boste razmigali sklepe in spodnji del hrbta, ki vas verjetno boli zaradi pretiranega sedenja. Kadar le lahko, se naokoli odpravite peš.

Najbolje se boste počutili po sprehodu po naravi, npr. po gozdu. A ko za to nimate časa, bo povsem vredu tudi sprehod po soseski.

Pospravite

Lahko se lotite mize, predala, zložite oblačila, odnesete smeti … Izberite kratko opravilo, ki od vas ne bo zahtevalo veliko razmišljanja. Zdi se nesmiselno, ko pa morate postoriti toliko pomembnejših stvari, vendar vam bodo ta majhna opravila dala občutek zadovoljstva. Ko boste odkljukali eno opravilo, boste lažje nadaljevali delo. To storite tudi, ko boste potrebovali odmor med delanjem določene naloge in boste hoteli za hip vse odmisliti.

Mimogrede, v 15 minutah lahko veliko pospravite!

Spijte kozarec vode ali čaja in vdihnite

Ste vedeli, da večino dneva dihamo hitro in plitko? Ker tako v pljuča pride manj kisika, težje razmišljamo.

Ko se boste morali zbrati, si vzemite nekaj minut in spijte kozarec vode ali čaja, da se osvežite in umirite. Naredite nekaj globokih vdihov, ob katerih najprej napolnite trebušno votlino in potem pljuča. Naredite dolg izdih in ponovite.

Nič težkega, vendar lahko dihanje veliko pripomore k zbranosti. Med dihanjem lahko zaprete oči.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.