Ste vedeli, da lahko šminko z oblačil odstranite kar s kruhom?

Magazin 13. Jan 202316:46
odstranjevanje madežev z oblačil
Foto: Profimedia

Madeži na oblačilih, še zlasti če so ta bele barve, so lahko izredno trdovratni in jih je težko popolnoma odstraniti. Toda obstajajo številni (tudi nekonvencionalni) načini, da se jih znebimo. Eden med njimi je na primer nasvet, da šminko odstranimo s pomočjo kruha.

Preverili smo številne nasvete gospodinj in gospodinjcev ter izbrali nekaj najbolj nenavadnih in učinkovitih, s pomočjo katerih se bomo znebili različnih trdovratnih madežev z oblačil.

Madeži šminke

Pomagajte si s kosom kruha. Vzemite kos kruha in odstranite skorjo. Z mehko sredico nežno drgnite madež šminke, dokler popolnoma ne izgine s tkanine. Ostanke kruha s površine oblačila odstranite z nežno ščetinasto krtačo.

Madeži pudra
Najlažje jih je sprati s šamponom. Vzemite najcenejšega, popolnoma vsak bo učinkoval. Razmažite šampon po madežu, nato ga z obema rokama dobro podrgnite. Ko se pojavi pena na vrhnjem sloju tkanine, umazan kos oblačila operite v pralnem stroju.

odstranjevanje madežev z oblačil
Profimedia

Madeži vodoodpornih ličil
Na umazano mesto nanesite bogato količino pene za britje, oblačilo pa operite v pralnem stroju na običajnem programu.

Mastni madeži hrane
Po madežu potresite pecilni prašek in ga s prsti malce potisnite ob podlago tako, da je mastni madež popolnoma prekrit. Pecilni prašek na madežu pustite približno 45 minut. Nato nanj nanesite nekaj detergenta za pomivanje posode. Zobno ščetko potopite v kis ter z njo začnite ščetkati del, ki ste ga prekrili s pecilnim praškom. Oblačilo nato operite po običajnem postopku.

odstranjevanje madežev z oblačil
Profimedia

Madeži sadja
Madeži sadja, zlasti tistega v močnih barvah, kot so jagode in borovnice, se zelo hitro zažrejo v tkanine, zato je pomembno, da se odzovete čim prej. Za občutljive tkanine uporabite nerazredčeni alkohol. Sicer pa previdno nanesite mlačno milnico in izperite.

Madeži čokolade

Madež najprej spraskajte z nožem in nato nanj nanesite alkohol/glicerin, zmešan z jajčnim rumenjakom. Pustite delovati nekaj minut, nato oblačilo najprej operite v hladni, potem pa še v topli vodi z milnico.

odstranjevanje madežev z oblačil
Profimedia

Madeži vina
Če madežev ne morete odstraniti takoj, umazano mesto čim prej navlažite z gazirano vodo – mehurčki v tekočini bodo pripomogli k potiskanju madeža iz vlaken blaga, kar omogoča nekaj dodatnih minut pred strokovno obdelavo madeža.

Sicer pa zelo učinkovito deluje tudi belo vino, saj vsebuje encim, ki lahko nevtralizira madež rdečega vina, zato se ta lažje odstrani. Preprosto nalijte nekaj belega vina na madež in ga nežno popivnajte s čisto vlažno krpo. Ko boste doma in ponovno v bližini detergenta, vzemite novo vlažno krpo, na katero kapnete nekaj kapljic detergenta, ter z njo počistite in odstranite preostali madež. Potem oblačilo operite v pralnem stroju.

Če spadate med tiste bolj nerodne sorte, v svojo torbico nujno pospravite sodo bikarbono – enega najbolj univerzalnih odstranjevalcev madežev, da bo ta vedno pri roki!

odstranjevanje madežev z oblačil
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.