Stilisti razkrivajo obleko, ki pristaja prav vsem postavam

Magazin 01. Jul 202217:00 0 komentarjev
obleka za vse postave
Profimedia

Obleka, ki je videti dobro na vseh postavah, ne glede na obliko ali velikost - je slišati prelepo, da bi bilo res? Modni stilisti razkrivajo, da obstaja stil obleke, ki laska prav vsaki ženski postavi.

Najti obleko, ki bo ustrezala vsem postavam, se morda sliši kot misija nemogoče, vendar obstaja en stil nad vsemi drugimi, ki se zdi, da odkljuka vse spremenljivke – obleka z visokim pasom ali, drugače imenovana, cesarska obleka. Silhueta empire ali cesarska oblika je stil v oblačilih, pri katerem ima obleka prilegajoč steznik, ki se konča tik pod prsnim košem in daje videz visokega pasu, ter nabrano krilo, ki je dolgo in ohlapno. Ta silhueta še zlasti laska postavam v obliki hruške, ki običajno želijo prikriti predel trebuha ali poudariti oprsje. Ta oblika obleke pripomore tudi k optičnemu podaljšanju videza telesa.

obleka za vse postave
Profimedia

Medtem ko slog sega v pozno 18. stoletje, se je izraz “cesarska silhueta” pojavil več kot stoletje pozneje v Veliki Britaniji; pri tem se beseda imperij nanaša na obdobje prvega francoskega cesarstva (1804–1815); Napoleonova prva cesarica Joséphine de Beauharnais je namreč vplivala na popularizacijo tega sloga po Evropi. Pri nas smo besedo “empire” predrugačili v cesarsko in takšen slog najpogosteje najdemo predvsem, ko gre za poročna oblačila ali oblačila za slavnostne priložnosti.

obleka za vse postave
Profimedia

Ker je obleka tega sloga stisnjena pod oprsjem, in ne v pasu kot večina običajnih oblek, to v praksi pomeni, da preleti predel trebuha in bokov ter jih s tem pretkano zakrije, visok pas pa še vedno poskrbi za lepo ženstveno silhueto. Na zgornji polovici obleke podloga pod oprsjem daje strukturo tistim z večjim prsnim košem, lahko pa doda obliko tudi tistim z manjšimi prsi. Odvisno od sloga obleke, se lahko ta razlikuje tudi z izrezom, pri čemer imajo takšne obleke najpogosteje v-izrez, ki lahko še bolj poudari dekolte.

obleka za vse postave
Profimedia

Običajno imajo cesarske obleke zvončaste rokave, kar je prav tako videti odlično na vseh postavah in je dobra izbira za vse, ki bi si želele optično vitkejše roke. Stil obleke z visokim pasom je precej klasičen in tako rekoč nikoli ne gre iz mode, v ponudbi pri priljubljenih znamkah lahko tako najdemo številne zanimive različice tako elegantnih oblek kot tudi tistih za vsakdanje priložnosti. Tiste daljše so zelo priljubljene tudi za bolj slavnostne priložnosti (so zelo pogosta izbira zvezdnic na rdeči preprogi), medtem ko je kratka cesarska obleka popolna izbira za poletne mesece.

obleka za vse postave
Profimedia

Obleke v cesarskem slogu so na voljo v celi paleti barv in vzorcev – od takšnih, ki se zgledujejo po izvirnikih iz 18. stoletja, do bolj sodobnih različic. To je silhueta, ki se vrača iz sezone v sezono, nikoli ne izgine iz mode, namesto tega se samo posodablja z različnimi tkaninami in vzorci. Prav tako je odlična izbira za vse priložnosti – nosite jo lahko s športnimi copatami in lahkim suknjičem ali pa s poletnimi sandalami in petkami za bolj sofisticiran videz.

obleka za vse postave
Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!