Štiri živila, ki vsebujejo veliko vitamina C

Magazin 23. Nov 202116:00 0 komentarjev
Vitamin C
Profimedia

Ko govorimo o vitaminu C, najprej pomislimo na limone in druge citruse. Pa je res samo limona tista, ki vsebuje veliko vitamina C? Preverite, katera živila so še bogata z njim.

Ohrovt

Ohrovt je vrsta zelenjave iz družine kapusnic in na pogled spominja na zeljnato glavo. Izviral naj bi iz Sredozemlja, v prehrani so ga začeli uporabljati že pred tisočletji. Je prava zakladnica vitaminov in mineralov. Z raziskavami so ugotovili, da vsebuje izjemno veliko antioksidantov, še posebno vitamina C (62,27 mg/100 g), vendar naj bi se vsebnost vitaminov med procesom kuhanja zniževala, zato strokovnjaki priporočajo, da se ga uživa v surovi obliki ali zelo malo obdelanega.

Rdeča paprika

Skodelica sesekljane rdeče paprike naj bi vsebovala skoraj trikrat več vitamina C kot pomaranča. Poleg tega naj bi bila bogat vir vitamina A, vitamina B6, folne kisline in vlaknin. Ima nizko vsebnost kalija. Zaradi svoje sestave naj bi bila dobra preventiva tudi proti hujšim boleznim.

Profimedia

Cvetača

Tudi cvetača naj bi izvirala iz Sredozemlja in v Evropo prispela konec 15. stoletja. Njen prednik naj bi bil ohrovt, pa tudi brstični ohrovt in koleraba. Bogata je predvsem z vitaminom K, kalcijem, železom in magnezijem. Ena skodelica surove cvetače (približno 100 g) pa naj bi pokrila dnevne potrebe po vitaminu C. Prav tako je priporočljivo, da se s kuhanjem minimalno obdela.

Profimedia

Kivi

Kivi naj bi prihajal iz Kitajske. Slovi prav zaradi visoke vsebnosti vitamina C, vendar je bogat tudi z drugimi hranili. Zaradi snovi, ki jih vsebuje, naj bi imel protivnetne učinke. Pomagal naj bi do lepe kože. Vsebnost vitaminov in mineralov pa naj bi bila dobra tudi za srce in kosti.

Članek je zgolj informativne narave. V primeru zdravstvenih težav se obrnite na ustreznega strokovnjaka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!