Štirje načini, ki bodo učinkovito in takoj omilili stres

Magazin 10. Okt 202120:41 0 komentarjev
Stres
Profimedia

Ste veliko pod vplivom stresa? Potem je čas, da poiščete načine, kako ga čim hitreje in čim bolj učinkovito zmanjšati.

Ko smo pod vplivom stresa in doživljamo čustveno napetost, smo preobremenjeni in doživljamo občutek, da ne zmoremo več, se na to odziva tudi naše telo. Če smo dalj časa pod vplivom stresa, pa lahko to vodi celo do številnih zdravstvenih težav. Zato je nujno, da poiščemo načine, kako obvladovati stres v svojem življenju. Kako si pri lajšanju stresa lahko pomagate takoj?

Poslušajte sproščujočo glasbo

Če se počutite preobremenjeni zaradi stresne situacije, si vzemite odmor in prisluhnite sproščujoči glasbi. Poslušanje sproščujoče glasbe naj bi namreč zelo pozitivno vplivalo na naše možgane in telo. Pomirjalo naj bi živčni sistem in blagodejno delovalo na celoten hormonalni sistem (vir). Prav tako naj bi pomirjujoča glasba hitro umirila stresni odziv telesa (povišanje krvnega tlaka, hitro bitje srca, izločanje stresnih hormonov …) kot tudi zmanjšala občutenje tesnobe in anksioznosti (vir).

Profimedia

Prakticirajte čuječnost

Čuječnost je praksa, ki je zelo enostavna in jo lahko tako rekoč izvaja vsak. Gre za obliko meditativne prakse, pri kateri je v ospredju usmerjanje pozornosti na sedanji trenutek in čuječe opazovanje tega. Pri tem se zavedamo svojih misli, čustev, telesnih občutkov in svojega dihanja. Sedanji trenutek opazujemo brez obsojanja in ga sprejemamo takšnega, kot je. Da s čuječnostjo lahko zmanjšamo stresni odziv, je pokazala tudi raziskava, s katero so ugotovili, da so posamezniki v delovnem okolju, ki so redno prakticirali čuječnost, poročali o večjem zadovoljstvu, boljšem počutju, doživljali so manj stresa (vir).

Vzpostavite spalno rutino

Stres pogosto vpliva tudi na kakovost in trajanje spanja. Prav zaradi pomanjkanje spanca smo lahko bolj negativno naravnani, slabše se počutimo in imamo težave s koncentracijo. Dolgotrajne težave s spanjem in pomanjkanje pa lahko prinašata tudi številne zdravstvene težave (vir). Zato je pomembno, da uredimo svoj spalni ritem. Privoščimo si sedem do devet ur spanja, hodimo spat ob isti uri vsak večer ter vsaj pol ure pred spanjem ugasnemo televizor in telefon ter si namenimo nekaj minut sproščanja (vir).

Profimedia

Uživajte zdravo hrano in se gibajte

Nezdrava prehrana in stres sta tesno povezni. Ko smo pod stresom, pogosto pozabimo na redne in zdrave obroke, jemo hitro, neredno in predvsem nezdravo. Da bi se izognili nezdravemu prehranjevanju, je dobro, da si vnaprej pripravimo načrt zdravih obrokov in mu seveda sledimo.

Obroki naj bodo uravnoteženi, z veliko sadja in zelenjave. Če potrebujete smernice za zdravo prehrano, se lahko obrnete tudi na Inštitut za nutricionistiko.

Vsekakor pa ne pozabite na gibanje. Redna in zmerna aerobna vadba naj bi pozitivno vplivala na naš metabolizem, srce in celotno telo. Pravilna kombinacija sproščanja in gibanja naj bi imela naravnost neverjetne pozitivne učinke na počutje in zdravje (vir).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!