Ali ta priljubljen napitek res pomaga pri glavobolu?

Magazin 09. Maj 202410:54 0 komentarjev
Ženska pije kavo
Foto: PROFIMEDIA

Kava, celo kava z limono, je eno od ljudskih zdravil za glavobole. Toda ali kava v resnici pomaga? Da in ne, pravi strokovnjak.

Kaj če vas začne boleti glava, celo toliko, da v njej čutite razbijanje in utripanje?

Stara ljudska modrost, ki jo nekateri morda poznate, pravi, da je takrat najbolje zaužiti skodelico nesladkane črne kave z limoninim sokom. Napitek je resnično neprijetnega okusa, toda – ali pomaga?

Da in ne, piše portal N1 Zagreb. Nekaj kofeina lahko pomaga pri preprečevanju nekaterih vrst glavobola. Koliko ga je torej priporočljivo zaužiti? Pisali smo že, da so včasih pri glavobolu priporočali večje količine kofeina, ki ga prav tako vsebuje veliko tablet za lajšanje glavobola. Emad Estemalik, specialist za glavobole, pa pojasnjuje, da je priporočljiva količina pri glavobolu okoli 100 do 150 miligramov kofeina (kar je približno toliko, kot ga vsebuje skodelica kave). Ta količina pomaga pri lajšanju, celo preprečevanju glavobola.

Vendar pa preveč kofeina lahko glavobol tudi povzroči. In pregovorni glavobol pri odtegnitvi kofeina ali nenadnem zmanjšanju količine ni izmišljen, še pravi Estemalik.

Kofein lahko pomaga pri tenzijskih in migrenskih glavobolih. Prav nič pa ne bo v pomoč pri tako imenovanih glavobolih v skupkih (glavobolih “cluster”), za katere so značilne bolečine po eni strani glave in/ali kljuvajoče bolečine v eni od očesnih votlin, ki se običajno pojavljajo pred spanjem in se lahko ponavljajo več dni zapored.

Tudi pri glavobolih, ki jih povzročajo vneti sinusi, kofein ne bo pomagal.

Če želite glavobol zmanjšati ali preprečiti s kavo, bodite previdni pri količini, izogibajte pa se uživanju kave pozno popoldne oziroma zvečer in ponoči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!