Študija je pokazala, ali lahko dim iz žara povzroči artritis

Magazin 18. Maj 202317:43 1 komentar
žar
PROFIMEDIA

Študija je pokazala, da lahko dim – pa naj bo to dim, ki nastaja ob peki na žaru, dim iz tobaka ali pa iz prometa – sproži artritis, najpogostejšo vnetno bolezen, ki se pri največ ljudeh pojavi med 40. in 50. letom starosti.

S toplejšim vremenom se marsikatera kuhinja seli na dvorišče, vse pogosteje pa se, sploh poleti, na krožniku znajde mešano meso na žaru. A raziskava, objavljena v reviji BMJ Open, je pokazala, da so kemikalije, imenovane policiklični aromatski ogljikovidiki (PAH), odgovorne za vpliv, ki ga ima dim na tveganje za nastanek artritisa, po portalu Daily Mail povzema hrvaški N1.

V cigaretnem dimu in plinskih pečeh

Omenjena kemikalija se nahaja v cigaretnem dimu in plinskih pečeh, znanstveniki pa so odkrili, da imajo ljudje z visoko vsebnostjo te kemikalije največje tveganje za nastanek artritisa, kar je doslej raziskovalo le malo študij.

Revmatoidni artritis je najpogostejša vnetna bolezen, povzroča pa jo medsebojna povezanost več dejavnikov: genov, spola, starosti – prizadene lahko v katerikoli starosti, najpogosteje se začne med 40. in 50. letom starosti – ter okoljskih dejavnikov, kamor spadajo prehrana, življenjski slog in kajenje. Med obolelimi pa je približno trikrat več žensk kot moški, še navaja N1 Hrvaška.

Dr. Christopher D’Adamo z medicinske fakultete v Marylandu in njegovi sodelavci navajajo, da čeprav so ravni PAH običajno precej visoke pri kadilcih, “drugi viri izpostavljenosti vključujejo zaprte prostore, izpušne pline motornih vozil, zemeljski plin, lesni dim ali premog, asfaltne ceste in uživanje zoglenele hrane ali hrane, pripravljene na žaru”.

Pleskavice
PROFIMEDIA

80 odstotkov večje tveganje

Raziskava je temeljila na podatkih, zbranih med letoma 2007 in 2016. Med drugim so analizirali široko paleto strupenih snovi, vključeno s PAH-kemikalijami.

Raziskava je zajela 21.987 odraslih, med njimi jih je 1.418 imelo revmatoidni artritis, preostalih 20.569 pa ne. Sodelujočim so odvzeli vzorce krvi in urina.

Po tem, ko so v raziskavi upoštevali druge možne dejavnike – vnos prehranskih vlaknin, telesno dejavnost, kajenje, dohodek gospodinjstva, izobrazbo, starost, spol in težo – so ugotovili, da je bila samo ena vrsta PAH, in sicer 1-hidroksinaftalen močno povezana z večjo verjetnostjo za bolezen: tveganje se je v tem primeru povečalo na 80 odstotkov.

A avtorji raziskave pri tem poudarjajo, da študija ne more pokazati, ali so kemikalije PAH tiste, ki so povzročile artritis, saj je kemikalija PEH vseprisotna v okolju in nastane iz različnih vzrokov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje