Študija razkriva lokacijo za vadbo, ki je povezana z zmanjšanjem občutka tesnobe

Magazin 23. Jun 202210:30 0 komentarjev
vadba na prostem
Profimedia

Vadba na tej lokaciji lahko še posebej pripomore k boljšemu duševnemu zdravju, pravijo avtorji raziskave.

Že dolgo vemo, da vadba poskrbi za boljše razpoloženje. Pravzaprav je že 10 minut telesne aktivnosti na teden povezanih z izboljšanjem razpoloženje, razkriva pregled raziskav, objavljen v publikaciji Journal of Happiness Studies.

Študija iz leta 2021 pa je pokazala, da se boste še posebej dobro počutili po telesni aktivnosti na prostem – in da lahko celo pomaga pri tesnobi in depresiji.

Metaanaliza več kot 14.000 zapisov in 50 raziskav, ki so zajele vpliv aktivnosti na prostem, je pokazala, da je udeleževanje dejavnosti v naravi, kot sta vrtnarjenje in vadba na prostem, znatno zmanjšalo simptome tesnobe. Največji učinek na duševno zdravje odraslih, vključno s tistimi, ki so že imeli obstoječe težave, je ponudila aktivnost, ki je trajala od 20 do 90 minut ter od 8 do 12 tednov.

“Že nekaj časa vemo, da je preživljanje časa v naravi dobro za zdravje in dobro počutje, vendar naša študija podpira vse več dokazov, da je to povezano z ogromnimi pozitivnim učinki na duševno zdravje,” je pojasnil vodilni avtor študije dr. Peter Coventry z Univerze York.

Vadba na prostem pa poskrbi tudi za splošno boljše počutje, pravijo raziskovalci. Tudi če se ne borite z depresijo ali tesnobo, bo imela izjemen pozitiven učinek. Še večji učinek pa naj bi bil, če se na vadbo odpravite v družbi, pravijo.

Vir: Nature-based outdoor activities for mental and physical health

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!