Stvari, ki so nekoč veljale za škandalozne, danes pa so nekaj povsem normalnega

Magazin 19. Sep 202118:04
branje
Profimedia

Veliko se je spremenilo v zadnjem stoletju. Med drugim denimo to, da smo premagali kolektiven strah pred ženskami, ki nosijo hlače. Ja, čisto zares. Tu je nekaj stvari, ki so nekoč veljale za škandalozne ali nevarne in so danes nekaj povsem normalnega.

Kava

Danes si kavo verjetno privoščite brez pomisleka. Tisti pravi “kofetarji” tudi večkrat na dan, začenši z obvezno jutranjo, ki prebudi. Toda v začetku 17. stoletja je kava med katoliki veljala za “grenak izum satana”. Oziroma, kot je izjavil Papež Klemen VIII. – ki je se je kavo odločil najprej poskusiti in mu je bilo to, kar je okusil, všeč – “(slastna) hudičeva pijača” … Ki bi jo bilo treba krstiti.

Paradižnik

Nekoč so bili prepričani, da je paradižnik strupeno jabolko. Razlog so bile številne zastrupitve – toda ne zaradi paradižnika samega, temveč so bili razlog kositrni krožniki, s katerih so jedli aristokrati. In ti krožniki so vsebovali še posebej veliko svinca. No, ta “ugled” se je paradižnika držal več kot 200 let.

Branje v postelji

Danes se mnogi v družbi dobre knjige najbolje sprostijo in večerno branje se pogosto zato celo priporoča. Kot poroča Telegraph, je raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Sussexu, pokazala, da že šest minut branja zmanjša stres za kar 68 odstotkov.

No, leta 1832 so na to gledali drugače – branje v postelji je veljalo za najbolj grozljivo nevarnost, ki lahko vpliva osebo samo in na druge. Kar je bilo verjetno povezano s svečami, ki so bile pogost vzrok za požare.

Uporaba dežnika

Ko se je sredi 18. stoletja britanski trgovec z volno po imenu Jonas Hanway prvič sprehodil po londonskih ulicah z odprtim dežnikom, je bil prava senzacija, a je okusil tudi precej sovražnosti. Še posebej veliki nasprotniki so bili vozniki taksijev (takrat so bile to seveda kočije), saj je njihov posel v dežju cvetel, zato so ga obmetali s smetmi ali ga celo poskušali povoziti.

Ženske, ki so nosile hlače

Na zahodu je bilo nošenje hlač povezano z vojskovanjem in je bilo tako dovoljeno samo moškim. Ženskam pa je bilo z zakonom in po običajih prepovedano nošenje moških oblačil. V času najslavnejše zlate mrzlice na svetu je morala denimo ženska v hlačah lobirati pri mestnem svetniku za to, da ne bi bila aretirana, ker se ni oblekla kot prostitutka ali služkinja.

Britje intimnih predelov

Poraščenost intimnih predelov je bila splošno sprejeta norma (razen pri starih Grkih in Rimljanih). Sicer pa je bil ta videz tako pomemben, da so leta 1450 izumili celo nekakšne posebne ‘lasulje’ za intimne predele. Nosile so jih ženske, ki so se morale zaradi spolno prenosljivih bolezni ali uši pobriti.

Vijolična barva

Leta 1903 so v časopisu Boston Globe objavili prispevek o barvah, ki bodo človeka pognale v norost. In vijolična barva je bila označena za najnevarnejšo barvo, kar jih obstaja. V tem istem članku pišejo tudi, da če bi denimo le mesec dni bivali v prostoru z vijolično obarvanimi zidovi in rdeče zatemnjenimi okni, bi v tem času postali povsem nori. Ne glede na to, kako mentalno močni ste. In kar je še huje, malo verjetno je, da bi si lahko spet opomogli.

Ženske s tetovažami

V začetku 20. stoletja so bile osebe s tetovažami stigmatizirane, ponekod so bile tetovaže celo nezakonite, predvsem zaradi povezovanja teh s prostaškimi podobami moških. Ženske srednjega razreda, ki so imele tetovaže, pa so vedele, da bodo veljale za ‘lahke’. V 60. in 70. se je tetoviranje že povezovalo s protikulturo in tako je ostalo vse do 00. Tetovaže so tudi povezovale z mornarji, prostitucijo in kriminalom. Razen, če je ženska delala v cirkusu ali se prodajala, tetovaža na ženski preprosto niso bile družben sprejemljive.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje