Tehnika štetja, ki vam pomaga hitro zaspati

Magazin 02. Feb 202217:45 0 komentarjev
Ženska v postelji
Profimedia

Morda niste nespečnež, vendar včasih enostavno ne morete zaspati. Strokovnjak za spanje predstavi zanimivo tehniko, ki vam pomaga hitro zaspati.

Pravzaprav le redkokdo ne pozna trenutkov, ko leži na hrbtu, strmi v temo in se trudi, da ne bi razmišljal o vsem, kar se je zgodilo čez dan. Morda načrtuje naslednji dan. Ali se v mislih celo vrača daleč v preteklost. In se seveda sprašuje, zakaj za vraga še ne spim.

Dr. Michael Breus, strokovnjak za spanje in sodelavec ameriške akademije za medicino spanja, v videu za Business Insider predstavi nekaj preprostih tehnik, ki pomagajo, ko nam misli ne dajo spati.

Namreč, ne glede na to, o čem razmišljamo tik pred spanjem, lahko vpliva na to, kako hitro bomo zaspali. In, verjeli ali ne, celo na vaše sanje, pravi dr. Breus.

Preden zaspimo, moramo biti pomirjeni z vsem, kar se je zgodilo.

Dr. Breus svojim pacientom med drugim pogosto svetuje vodenje dnevnika hvaležnosti ali dnevnika skrbi.

V dnevnik hvaležnosti tik pred odhodom v posteljo zapišete vse stvari, za katere ste hvaležni. Ne glede na to, ali gre za vaše zdravje, družinske člane, kariero, finance, karkoli že je, sestavljanje seznama stvari, za katere ste hvaležni, dejansko pozitivno vpliva na spanje.

V dnevnik skrbi približno uro in pol do dve uri pred spanjem (manj se ne priporoča) zapišete svoje skrbi, in sicer tako: na sredi lista potegnite navpično črto in stran tako razdelite na dva dela. Na eno stran nato zapišite vse svoje skrbi, na drugo stran rešitev zanje. Zdaj – rešitev je lahko tudi preprosto “o tem bom razmislil jutri” ali “jutri bom poslal e-pošto”.

“Ni vam treba reševati svetovnih problemov v svojem dnevniku skrbi, toda ko imaš načrt za nekaj, kar povzroča skrbi, to dejansko zniža raven tesnobe,” pravi strokovnjak.

In potem je tu še tehnika štetja.

Dr. Breus ima tudi zanimiv pristop k “štetju ovc”. Namesto da štejete ovce, eno po eno, kot so nam svetovale naše babice, štejte nazaj po tri.

Šteti začnite pri 300 in odštevajte po tri. Torej: 300, 297, 294 itd. “To ni tako preprosto, toda resnica je, da je matematično toliko zapleteno, da ne morete misliti na nič drugega, in obenem pasje dolgočasno, da boste hitro zaspali.”