Telesne vonjave, s katerimi telo sporoča, da nekaj ni v redu

Magazin 04. Feb 202405:40
zadah
Foto: PROFIMEDIA

Telesni vonji so naravni in običajni, vendar je treba biti pozoren na spremembe, ki bi lahko signalizirale težave z zdravjem.

Neprijeten telesni vonj je normalen pojav in ga je običajno mogoče odpraviti. Neprijeten vonj po znoju zlahka odpravimo s prhanjem, v nekaterih primerih pa lahko telesni vonj nakazuje na zdravstvene težave, piše srbski N1.

Družinska zdravnica Jennifer Caudle opozarja na štiri telesne vonjave, ki jih ne smete prezreti:

Neprijeten zadah

Če se zadaha ne morete znebiti z umivanjem zob, tega znaka nikar ne prezrite, pravi zdravnica.

“Slab zadah lahko nakazuje na različne težave, kot so zgaga, kronična okužba sinusov, suha usta, posledice določenih zdravil ali druga stanja,” je povedala Caudle, ki svetuje, da obiščete zdravnika, če se zadaha ne morete znebiti.

Neprijeten vonj nožnice

Če vaša nožnica oddaja močan vonj po ribah, tega ne prezrite, ker je to lahko znak za vnetje, denimo bakterijske vaginoze. To kaže na prekomerno razmnoževanje slabih bakterij, ki lahko povzročijo okužbo, ki jo je treba zdraviti in jo je mogoče pozdraviti,” je pojasnila zdravnica.

Neprijeten vonj urina

Neprijeten vonj urina se lahko pojavi zaradi vnetja ali okužbe sečil.

Zdravstveni strokovnjaki pogosto opisujejo, da ima urin vonj po amonijaku, spremljajo pa ga lahko tudi drugi simptomi, kot so bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem, pogosta potreba po uriniranju in motnost urina.

To enako velja za ženske in moške. Če torej opazite, da ima vaš urin neprijeten vonj, se posvetujte z zdravnikom, priporoča Caudle.

Rana neprijetnega vonja

Če opazite, da ima rana ali ureznina na vašem telesu nenavaden vonj, je to lahko znak okužbe, opozarja zdravnica. “V takšnih situacijah se takoj posvetujte z zdravnikom,” je dodala.