Težave za črnograditelja, ki je razkopaval svetovno znan hrvaški otok

Magazin 21. Apr 202408:09 2 komentarja
Galešnjak
Foto: PROFIMEDIA

Pred tremi tedni je bralec enega od hrvaških portalov opozoril, da neznanci na obali slikovitega otoka nelegalno gradijo pomol. Pristojne institucije so se odzvale, neznanega graditelja pa iščejo kriminalisti.

Konec marca smo poročali, da so ob slikovitem hrvaškem otoku Galešnjak, ki si ji svetovno slavo pridobil zaradi srčaste oblike, opazili nelegalno gradnjo. Kot je poročal bralec portala morski.hr, je neznanec v morju ob skalnati obali zložil plastične vreče s peskom in v morsko dno zabil kovinske palice za armaturo.

Vse skupaj je bilo videti kot priprava na gradnjo pomola ob otoku, kamor se poleti zasidra veliko morjeplovcev. Galešnjak je sicer otok v zasebni lasti, vendar je nenaseljen, gradnja na njem pa je strogo prepovedana. Tako na njem ni nobenega turističnega objekta ali druge zgradbe, temveč le nasadi oljk.

Od odkritja nelegalne gradnje pomola so se k sreči že zganile pristojne institucije. Kot navaja portal morski.hr, je luška kapitanija občini Pašman, pod katero spada otok, naložila rušenje in odstranitev vreč ter železja. Župan občine Krešimir Ćosić je za zadrski portal 057info potrdil, da postopki za to že tečejo.

Stroške odstranitve bo moral skladno z zakonodajo o pomorskem dobru poravnati tisti, ki je začel nelegalno gradnjo. Po poročanju portala morski.hr ga sedaj skušajo najti hrvaški kriminalisti. V primeru, da ga ne bodo našli, bo morala stroške poravnati občina, ki je dolžna z redarji skrbeti, da do gradnje na območju pomorskega dobra ne prihaja.

Po hrvaškem pravu sta morsko dno in obalno območje do 200 metrov od morja del morskega dobra, ki ni v lasti nikogar. Tega dela brez privolitve države ni mogoče samovoljno spreminjati ter na njem graditi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje