Tiktoker testiral eno najvarnejših držav: v kavarni pustil prenosnik in odšel

Magazin 02. Nov 202211:25 5 komentarjev
tiktok
Printscreen/TikTok

Tiktoker Uptin Saiidi, nekdanji novinar CNBC, je v eni od menda najvarnejših držav na svetu, Singapurju, izvedel zanimiv eksperiment. Ker je želel preveriti, ali je sloves najvarnejše države upravičen, je prenosni računalnik pustil na mizi v kavarni in odšel na kosilo.

Uptin je želel preveriti, ali mu bo prenosni računalnik kdo ukradel ali pa ga bo ta res počakal tam, kjer ga je pustil. “Singapur ima eno najnižjih stopenj kriminala na svetu. Zato bom danes za eno uro pustil svoj prenosni računalnik v naključni kavarni Starbucks, ob tem pa ne bom nikomur naročil, naj pazi nanj,” je povedal Uptin.

Dodal je, da je Singapur “odpravil” kriminal in da v državi že 250 dni zapored niso zabeležili nobene običajne vrste kriminala. “To pomeni, da že več kot osem mesecev na območju celotne države nikomur niso ukradli mobilnega telefona,” je pojasnil.

Pravi, da obstajajo trije razlogi, zakaj ima Singapur nizko stopnjo kriminala: poštenost je del kulture, osnovne potrebe ljudi so v državi zadovoljene, tako da prebivalci nimajo potrebe po kaznivih dejanjih, so pa na vsakem vogalu tudi nadzorne kamere. “Kamere so povsod, kazni za tatvine pa so res visoke,” je pojasnil Uptin in kot primer navedel, da so za vlome in kraje v Singapurju zagrožene denarne kazni in do 10 let zapora.

Toda kaj se je zgodilo s prenosnikom?

@uptin ♬ original sound - Uptin

Po vrnitvi s kosila je Uptin našel prenosni računalnik nedotaknjen. Video, ki dokazuje, da je Singapur res ena redkih varnih držav, je na TikToku sprožil veliko odzivov.

“To je zelo drag družbeni eksperiment”, se je glasil eden od zapisov. Mnogi pa so si podobno testiranje zamislili tudi v svojih državah: “V Južnoafriški republiki bi ti vzeli prenosnik, kamero, mikrofon, profil na TikToku in celo ime.” “V Londonu bi ti ukradli prenosni računalnik, tudi če bi sedel za njim”. “V Berlinu bi se prenosnik čez manj kot 10 minut znašel med oglasi na eBayu v manj kot 10 minutah,” so zapisali komentatorji.

Da za Singapur to ni nič nenavadnega, potrjuje eden od njih: “Živim v Singapurju. Nekoč sem na avtobusni postaji pozabil mobilnik in ga naslednji dan tam našel v plastični vrečki z napisom ‘izgubljen mobilnik’.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje