Titova ladja postaja muzej: k sodelovanju vabijo vse, ki imajo spomine na njo

Magazin 20. Dec 202114:19 > 15:17 1 komentar
Ladja Galeb
PROFIMEDIA

Muzej mesta Reka je poslal javno povabilo vsem državljanom Hrvaške in širšega območja nekdanje Jugoslavije, pa tudi Italije, Nemčije, Avstrije in Velike Britanije, da se pridružijo muzejski razstavi ladje Galeb in razstavi bogate zgodovine te ladje, ki je pripadala nekdanjemu jugoslovanskemu predsedniku Josipu Brozu Titu.

Predmeti, fotografije, živi spomini – vse pride v poštev, vabilo pa se nanaša na državljane Hrvaške, držav nekdanje Jugoslavije in drugih držav, ki so bile z ladjo povezane skozi njeno bogato zgodovino, so sporočili iz Mestne občine Reka. Vabilo je bilo objavljeno na spletnih straneh mesta Reka, Muzeja mesta Reka in Turistične skupnosti mesta Reka.

Kot je navedeno v vabilu, Muzej mesta Reka zbira v izposojo ali trajno uporabo fizične spomine, pa tudi nematerialne – pričevanja ljudi, ki so bili na različne načine povezani z ladjo. V poštev namreč pridejo predmeti in človeške zgodbe iz kateregakoli življenjskega obdobja ladje.

Rekonstrukcija ladje Galeb je financirana z evropskimi sredstvi v okviru EU-projekta “Turistična valorizacija reprezentativnih spomenikov reške industrijske dediščine”.

Ladja je trenutno v prenovi v ladjedelnici Dalmont v Kraljevici, večina pohištva z ladje je obnovljena in čaka na vrnitev v prvotne prostore.

V izjavi opozarjajo, da je Galeb najbolj znan kot Ladja miru in plavajoča rezidenca Josipa Broza Tita, ki je z njo potoval v države Gibanja neuvrščenih.

Zgrajena je bila v Italiji kot transportna ladja, nato pa je postala vojaška ladja. Dvakrat je bila huje poškodovana. Po razpadu Jugoslavije in prodaji propadlemu grškemu ladjarju je našla zatočišče na Reki, kjer bo postala prva hrvaška ladja muzej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje