To je 10 najlepših plaž na svetu

Magazin 19. Maj 202208:09 > 09:59 1 komentar
Benguerra, Mozambik
PROFIMEDIA

Conde Nast Traveller je za vas poiskal 29 najlepših plaž na svetu. Z vami delimo tiste, ki so pristale med prvo deseterico.

Vonj soli v zraku, pomirjujoče šumenje valov in pesek, ki ga dviguje nežen vetrič. Ali pa morda kamenčki pod bosimi nogami in borovci, ki vam nudijo zavetje pred soncem. Najljubša plaža je kot najljubša pesem – osebna.

Conde Nast Traveller je zbral 29 takšnih plaž, ki bi jih lahko zlahka vzeli za najljubše. Mi jih z vami delimo deset in upamo, da najdete tisto svojo.

10. Grand Anse, Grenada

Na karibskem otoku Grenada ne manjka čudovitih plaž, a mirna, odmaknjena Grand Anse je nekaj posebnega. Malo več kot tri kilometre mlečno belega peska na zahodni, zavetrni strani otoka je plaža oddaljena le nekaj kilometrov od glavnega mesta St. George’s. Grand Anse ponuja gin tonike v kelihih, stojnice in morske konjičke, ki švigajo okoli potapljačev.

Grand Anse, Grenada
PROFIMEDIA

9. Die Plaat, Južna Afrika

Naj vas ne preseneti, če boste ob obisku te plaže opazili južnomorskega kita, saj se pogosto zadržujejo ob obali. Na skalnati obali se gnetejo debelušni tjulnji, tla pa so posejana z ogromnimi, svetlečimi školjkami. Tam je mogoče najti tudi jamo Klipgat, ki je polna netopirjev … če se jih ne bojite.

8. Awaroa, Nova Zelandija

Awaroa leži v osrčju čudovitega novozelandskega narodnega parka Abel Tasman. Obdana je z živo zelenim grmičevjem in morjem, ki ga Conde Nast opiše kot “barve sveže pihanega stekla”. Večina obiskovalcev na plažo pride kar s kajaki ali majhnimi čolni, pa tudi peš. Awaroa igra pomembno vlogo za domačine, ki so se leta 2016, ko je bila plaža v zasebni lasti na prodaj, združili in jo z množičnim financiranjem odkupili. Zato danes ta del Zemlje nosi vzdevek “ljudska plaža”.

Awaroa, Nova Zelandija
PROFIMEDIA

7. Plaža Ora, Indonezija

Obala Indonezije se razteza na več kot 59.000 kilometrih, zato je težko izpostaviti samo eno plažo. A kljub temu je tukaj Ora, ki je na severni obali redko poseljenega otoka Seram. Območje imenujejo kar indonezijski mali Maldivi. Seram leži med več tektonskimi ploščami, kar pomeni, da se pokrajina skoraj filmsko spreminja – na eni strani bujen tropski deževni gozd, na drugi pa neverjetne gore.

Plaža Ora, Indonezija
PROFIMEDIA

6. Dune du Pilat, Francija

Poleti je najvišja peščena sipina v Evropi, le uro vožnje oddaljena od Bordeauxa, stalno ovita z bleščečo vročinsko meglico. Zdi se, da je ta prostrana francoska plaža posuta z bleščečimi zakladi. V okolici zaliva Arcachon so kilometri plaž, ki jih je vredno raziskati, v bližini pa boste našli tudi hiške, pred katerimi ribiči postavljajo mize za prodajo ostrig, paštet in kozic.

Dune du Pilat, Francija
PROFIMEDIA

5. Luskentyre, Škotska

Na koncu ovinkaste ceste na vetrovni zahodni obali otoka Harris vam bo nekaj zagotovo vzbudilo pozornost. Plaža Luskentyre je obdana s skoraj azurno vodo, ki se na sončen dan tako svetlika, da težko verjamete, da gre za plažo na Škotskem. A ne glede na to, da imate na trenutek lahko občutek, da ste v tropih, je tam najlepše, ko se pojavijo nevihtni oblaki, morje se ohladi, dramatična pokrajina pa postane srhljivo enobarvna.

Plaža Luskentyre, Škotska
PROFIMEDIA

4. Al Mughsail, Oman

Plaža se razteza na štirih kilometrih, obrobljajo pa jo apnenčaste skale. Voda je turkizna in občasno nekoliko razburkana. Opazujete lahko ribiče, ki ob obali lovijo v tradicionalnih čolnih. Najbolj dramatične fotografije nastanejo ob mraku, ko njihove silhuete obrobi omanski sončni zahod.

3. Uig Sands, Škotska

Ko se na tej plaži pojavijo več kot tri osebe, temu že pravijo gneča. Gre za veliko plažo, ki leži zahodno od Stornowaya na atlantski obali otoka Lewis. Na Uig Sands so odkrili komplet vikinških šahovskih figur iz 12. stoletja, narejenih iz lupin mroževih zob. Junija zacvetijo še okoliški travniki, ogromne peščene površine pa so priljubljene med zmajarji.

Plaža Uig Sands, Škotska
PROFIMEDIA

2. Playa Paraiso, Kuba

Playa Paraiso (Rajska plaža), ki se razprostira na majhnem otoku tik ob južni obali Kube, je res neokrnjen kotiček Zemlje. Zaradi tople in mirne vode je plaža idealna za veslače in plavalce, ljubitelji divjih živali pa se bodo razveselili legvanov in morskih želv. Senco je sicer težko najti, zato je dobro imeti pokrivalo.

Playa Paraiso, Kuba
PROFIMEDIA

1. Benguerra, Mozambik

Benguerra leži v zaščitenem arhipelagu Bazaruto. Ne le, da tam lahko opazujete kite grbavce in orjaške kitovce, to je tudi pravi raj za ljubitelje ptic. Najboljše od vsega pa je, da je na otoku le nekaj manjših hiš, zato po odhodu dnevnih izletnikov tam zavlada mir, ki ga težko najdete drugje.

Benguerra, Mozambik
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje