
Spletni gastronomski vodič TasteAtlas je razkril, katerih pet od več sto tisoč jedi je med uporabniki prejelo najslabše ocene.
Popotniško-gastronomski portal TasteAtlas (atlas okusov, op. p.) je analiziral najbolje in najslabše ocenjene jedi med svojimi uporabniki. Izmed 600.000 ocen so izpostavili sto najslabše uvrščenih jedi.
Katerih pet se je znašlo na samem dnu lestvice?
1. Blodpalt
Najslabša jed na svetu je z oceno 1,6 po mnenju uporabnikov TasteAtlasa blodpalt. Gre za jed iz Laponske.
Ti finsko-švedski cmoki so narejeni iz ržene ali ječmenove moke in zmešani z živalsko krvjo. V preteklosti so dodajali kri severnih jelenov, danes pa je najbolj razširjena prašičja, piše hrvaški portal Punkufer.hr.

Včasih je blodpalt polnjen z dušenimi gobami in slanino ter kuhan v mesni osnovi. Najpogosteje ga postrežejo z brusnično marmelado.
2. Bocadillo de sardines
Na drugem mestu lestvice najslabših jedi je španski sendvič bocadillo de sardinas, ki ima oceno 1,9 od 5.
To je sendvič, ki je običajno narejen iz podolgovatega kruha in napolnjen s sardinami. Te so se lahko namakale v olju, slanici ali paradižnikovi omaki.
Sendviču lahko dodajo še kuhana jajca, avokado, olive, majonezo, gorčico, jogurt ali gobe.
3. Calskrove
Švedska jed calskrove je prepognjena pica oziroma “calzone”, napolnjen s hamburgerjem in krompirčkom. Gre za izum restavracije Tre Kronor v mestu Skellefteå in je za tiste, ki se ne morejo odločiti, ali bi po noči, ko so popili preveč, naročili pico ali hamburger.

4. Angulas a la cazuela
Angulas a la cazuela je tradicionalna jed iz Baskije, ki vključuje redko živilo – mlade jegulje, dušene na oljčnem olju s česnom, čilijem in soljo v posebni jedi, imenovani cazuela.
5. Jegulje v želatini
Jegulje v želatini so peta najslabša jed po mnenju uporabnikov TasteAtlasa. Gre za nekakšno hladno različico jegulje, ki jo v Angliji sicer pripravljajo že od 18. stoletja.
Ta jed je bila nekoč izjemno poceni – jegulje so lovili v Temzi, jih narezali na majhne koščke, skuhali v loncu z začimbami, nato ohladili in postregli. Danes jih pripravljajo z želatino in začinijo z belim poprom in kisom, še piše Punkufer.hr.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje