To poletje je prosojne tkanine zamenjal še bolj čuten in zapeljiv trend

Magazin 13. Jul 202216:30 0 komentarjev
Nensi Dojaka
Profimedia

Vse o izvoru in razvoju budoar stila, estetike čipk, spodnjega perila in prosojnih spodnjih hlačk, ki je danes priljubljena med modnimi navdušenkami in zvezdnicami po vsem svetu.

V zadnjem času se veliko govori o trendu budoarja, zlasti v svetu mode, ki ciklično rada obnavlja in v sodobnem slogu na novo interpretira estetiko preteklosti, za katero se iz nekega razloga zdi, da je nenadoma spet v modi. Zato ne preseneča, da je zdaj na vrsti budoar. Ste si ogledali modno revijo Gucci Cosmogonie? Ali pa nekatere videze, ki jih je v zadnjem času nosil Måneskin? To je smer, v katero gre trend.

Gucci Cosmogonie
Profimedia

Gucci Cosmogonie

Gucci Cosmogonie
Profimedia

Gucci Cosmogonie

Od kod izvira beseda boudoar?

Če se vrnemo v 18. stoletje, ugotovimo, da je budoar takrat predstavljal klasični damski salon, tj. sobo za zasebne pogovore, ki je običajno mejila na spalnico, z garderobo, namenjeno oblačenju. Skratka, to je bil kraj, kamor se je bilo mogoče umakniti sam ali s kakšno drugo damo, daleč od radovednih oči. Najbolj znan primer? Tista, ki jo je oblikoval Carlo Vanvitelli za Marijo Karolino Avstrijsko in si jo lahko ogledate v kraljevi palači v Caserti.

Razvoj sloga v modi

O podobah, povezanih z budoarjem, pogosto poročajo tudi stilisti in velike modne hiše, ki so v preteklih letih na to temo ustvarile vesolje čipk in prosojnih tkanin, spodnjega perila in spodnjic, prosojnih nogavic in bodijev. Zlasti v mesecih po pandemiji je bila želja po ponovnem razkazovanju telesa precej očitna: po mesecih, ki smo jih preživeli v zaprtih prostorih, smo bili na Instagramu in tudi na rdeči preprogi priča veliki vrnitvi trenda golote z velikim številom seksi oblačil, ki diskretno razkrivajo. Navdih za budoar je tesno povezan z bolj čutnim – in osebnim – dojemanjem ženskosti ne glede na silhueto ter prilagodljiv lastnemu slogu in potrebam.

Nensi Dojaka
Profimedia

Nensi Dojaka

Videzi zvezd

Jasen dokaz, da je budoar stil spet v središču pozornosti, je bila zabava po prireditvi Met Gala. Po najslavnejši modni proslavi na svetu so se zvezde, kot so Bella Hadid, Kendall Jenner in Hailey Bieber, zbrale, da bi nadaljevale praznovanje z videzom z izrazito drzno estetiko. Razkrito spodnje perilo, stegna, kristalne zapestnice in visoke pete so bili le nekateri ključni elementi, ki smo jih videli na rdeči preprogi najbolj glamurozne noči v New Yorku. V zadnjih mesecih je Chiara Ferragni na Instagramu delila tudi fotografije oblačil, ki razkrivajo njeno telo prek prosojnih tkanin in namerno provokativnih oblačil, interpretiranih z veliko samozavestjo in samozavedanjem.

Bella Hadid
Profimedia
Hailey Bieber
Profimedia

Mladi italijanski oblikovalci

Nova generacija italijanskih oblikovalcev ni zamudila priložnosti, da bi ta novi trend predstavila v svojih najnovejših kolekcijah. Začenši z GCDS, ki je na modno pisto prinesel več videzov, v katerih so prevladovali čipkasti detajli in oblačila spodnjega perila, do Del Core, ki je poskrbel za nežnejšo interpretacijo tega trenda, kjer so prosojni detajli okrašeni in kombinirani z izjemno prefinjenim dizajnom.

GCDS
Profimedia

GCDS

Del Core
Profimedia

Del Core

Blagovna znamka AC9, ki jo je Alfredo Cortese predstavil leta 2019, se je osredotočila na zelo ženstveno podobo, v kateri zmagujejo lahkotne spodnjice in prosojni detajli. Znamka Act N1 pa se je odločila, da bo o budoarskem stilu pripovedovala v bolj rokovskem slogu, z varnostnimi zakovicami, ki so strateško pripeti, da bi začrtali obliko srca, vendar se pri tem ni odrekla uporabi tila, ki je zdaj prepoznan kot temeljni del vizualnega jezika blagovne znamke.

Act n1
Profimedia

Act N1

Christian Boaro, ki je leta 2020 debitiral z znamko CHB, je prav tako med tistimi italijanskimi oblikovalci, ki ljubijo prefinjeno estetiko – strogo brez spola -, ki temo zapeljevanja pripoveduje z novim, bolj svežim in sodobnim pristopom. Boaro, ljubitelj čipk in temačnih ambientov, je že od samega začetka kazal naklonjenost svetu budoarja, tako zelo, da si je prislužil pozornost zvezdnikov, kot sta Manu Rios in že omenjeni Måneskin.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!