Tri največje napake pri vzgoji orhidej

Magazin 13. Avg 202320:29
orhideja
PROFIMEDIA

Čudovite, a tudi občutljive: vsak ljubitelj orhidej ve, da skrb zanje ni preprosta in da ni veliko prostora za napake. Katere so tri najpogostejše in kako jih preprečiti?

Med ljubitelji rastlin ima orhideja sloves rože, za katero ni lahko skrbeti, pri tem pa lahko naredite tudi veliko napak, zaradi katerih lahko vaša orhideja oveni oziroma njene korenine oslabijo ali zgnijejo.

Hrvaški portal Zadovoljna.hr opozarja na tri napake pri skrbi za orhideje, do katerih najpogosteje pride poleti, ko so temperature višje.

1. Orhidejo zalivate z ledeno vodo

Morda ste že slišali nasvet, da lahko namesto klasičnega zalivanja orhidej v lonec preprosto položite nekaj kock ledu in pustite, da se stalijo. Če zaradi tega mislite, da lahko orhidejo redno zalivate z ledeno vodo, tega nikar ne počnite. Preveč ledene vode lahko nepopravljivo poškoduje korenino. Če je vaša orhideja v zelo majhnem kozarcu, v katerem ni veliko prsti, torej voda hitro in zlahka priteče do korenin, se izogibajte zalivanju z ledeno in uporabite zgolj hladno vodo.

2. Orhidejo preveč zalivate

Visoke temperature hitro izsušijo prst v kozarcu, zaradi česar nekateri menijo, da orhideja poleti potrebuje veliko več vode. Res je, da lahko vaša roža zaradi pomanjkanja vode včasih dehidrira, vendar pazite, da je ne zalijete preveč, saj lahko pride do glivičnih okužb korenin. Spremljajte svoje orhideje: če opazite, da vaši orhideji trenutna količina vode ne ustreza, jo zalivajte bolj redko, tudi če se prst morda zdi presuha.

3. Izpostavljate jo neprimerni svetlobi

Orhideja lahko hitro dehidrira, če je izpostavljena neposredni sončni svetlobi. Če je v pretemnem okolju, pa lahko izgubi cvet. Najboljše mesto zanjo je soba, ki ima ves dan veliko naravne svetlobe, vendar roža nikoli ni izpostavljena neposrednemu soncu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.