Tri zelišča, ki vas bodo sprostila in pomirila

Magazin 18. Sep 202112:15 0 komentarjev
Zelišča
Profimedia

Ste nemirni, napeti ali pod stresom? Potem preverite tri zelišča, ki vas bodo sprostila ter pomagala lajšati stres in tesnobo.

Ašvaganda

Ašvaganda ima izjemno dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni indijski oz. ajurvedski medicini. Sodi med t.i. adaptogene skupine zelišč, ki so poznane predvsem po tem, da uravnavajo stresni odziv v telesu. Zaradi svojih lastnosti so jo pod drobnogled vzeli tudi raziskovalci in opravili manjšo študijo, s katero so želeli ugotoviti ali bi ašvaganda lahko pomagala pri uravnavanju tesnobe in stresa. V študiji, ki je trajala osem tednov, je sodelovalo 58 sicer zdravih prostovoljcev, ki so bili vidno pod stresom.

Udeleženci so bili razporejeni v tri skupine: prva je vsak dan prejela izvleček ašvagande z nižjim odmerkom (250 mg), druga izvleček ašvagande z višjim odmerkom (600 mg), tretja pa placebo. Pri posameznikih iz prvih dveh skupin so raziskovalci zaznali nižjo raven stresnega hormona kortizola v krvi, v primerjavi s posamezniki iz tretje skupine, ki je prejela placebo. Prav tako sta prva in druga skupina poročali o boljši kakovosti spanja. Raziskovalci pa so poročali še o občutno zmanjšani ravni stresa pri skupini, ki je prejela 600 mg odmerek ašvagande, medtem, ko skupina, ki je prejela 250 mg o tem ni poročala.

Profimedia

Sivka

Tradicionalno naj bi sivka imela različne blagodejne učinke – od pomirjanja in sproščanja, do lajšanja pikov žuželk, opeklin, ugrizov, učinkovita naj bi bila celo pri zdravljenju parazitskih okužb (vir). Kot še navajajo na viru, pa je vse več dokazov, da naj bi bilo olje sivke učinkovito tudi pri zdravljenju nevroloških motenj. To naj bi pokazale različne raziskave na živalih in ljudeh, s katerimi so ugotovili, da naj bi sivka pozitivno delovala na živčni sistem, uravnavala razpoloženje, delovala pomirjevalno, analgetično in sedativno.

Sivko sicer lahko uporabljamo na različne načine: eterično olje sivke nakapljamo v izparilnik in se prepustimo njenemu vonju ali pa si privoščimo kopel iz sivke, lahko si pripravimo sivkin čaj, poznan je tudi hidrolat sivke, lahko pa si tudi vzglavnik napolnimo z listi sivke – vonj vas bo sprosil in prijetno uspaval.

Profimedia

Kamilica

Tudi kamilica je eno izmed tistih naravnih zelišč, ki naj bi učinkovito pomagala pri sproščanju in pomirjanju in celo lajšanju tesnobe in anksioznosti. Tako so s študijo ugotavljali učinkovitost in varnost uporabe kamilice pri daljšem zdravljenju anksioznosti. V raziskavi je sodelovalo 93 prostovoljcev. Vsi so vsak dan, 12 tednov, zaužili 1500 mg kamilice. Del udeležencev je z uživanjem nadaljevalo še naslednjih 26 tednov, drugi del pa je prejel placebo. Raziskovalci so zaključili, da kamilica je učinkovita pri lajšanju blažje do srednje oblike anksioznosti, vendar pa so pri daljšem zdravljenju opazili tudi nihanja med izboljšanjem in poslabšanjem stanja, zato so si raziskovalci enotni, da so potrebne dodatne obsežnejše raziskave.

Pred uporabo, pa se vsekakor posvetujte z ustreznim strokovnjakom!