Vloger Ciril Komotar s Triglavskim ledenikom na pot do Pekinga

Magazin 23. Dec 202109:00 > 14:10
Ciril Komotar
Foto: Profimedia

V opozorilo in ozaveščanje o podnebnih spremembah je Slovenija na dolgo pot do Pekinga poslala del Triglavskega ledenika.

Vloger Ciril Komotar se je z ekipo odpravil na 13.000 kilometrov dolgo pot z misijo: Triglavski ledenik v Peking. Njihova naloga je jasna: opozarjati na podnebne spremembe in skrb za okolje. Ker želijo, da je pot ogljično nevtralna, bodo v zameno posadili tudi Olimpijski gozd. Točna lokacija še ni znana, zasajen pa bo v Sloveniji.

Triglavski ledenik z imenom TOLI je v zadnjih dnevih obiskal tri prizorišča zimskih olimpijskih iger:

  • Cortino d’ampezzo, kjer so leta 1956 potekale zimske olimpijske igre,
  • Innsbruck, ki je bil prizorišče OI leta 1964 in 1976 in
  • Garmisch Garmisch-Partenkirchen, kjer so se OI odvile leta 1936.

Trenutno pa se nahaja v Hamburgu. Ciril obljublja, da se pripravlja tudi prva videovsebina.

“Pot bo kar naporna, pa smo še vedno v Evropi,” je dogajanje na svojem Instagramu komentiral Ciril Komotar. Dodal je, da bodo na avto kmalu pritrdili kamero GOPRO, ki bo vsem, ki potovanje ledenika spremljamo od daleč, nudila 360-stopinjski ogled poti v živo. Sprva bo pogled usmerjen na nemško avtocesto, kmalu pa prihaja tudi kaj bolj zanimivega, obljublja Komotar. Na katerem kanalu bomo lahko spremljali dogajanje, bo razkril kmalu.

Kako se je začelo?

Iz Ljubljane se je odpravila ekipa s Cirilom Komotarjem na čelu, ki bo do kitajske meje pripeljala vzorčni kos triglavskega ledenika, imenovanega TOLI (Triglav Olympis Legendary Ice). Ambasador projekta je Franci Petek, slovenski smučarski skakalec, ki pravi, da se je z idejo takoj strinjal in podpira dejanja, ki bi lahko kaj spremenilo na tem področju. Projekt poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in kneza Alberta II. Monaškega.

Državi Slovenija in Monako objemata Alpe na zahodni in vzhodni strani in sta tako simbolno povezani v prizadevanjih za ohranjanje ledenikov.

Ko govorimo o posledicah globalnega segrevanja v Evropi, je umikanje in taljenje ledenikov najbolj očiten pokazatelj resnosti in hitrosti teh učinkov. Brez ledenikov se bo Srednja Evropa soočala s problematiko izginjanja virov pitne vode, njihov umik pa že danes vidno preoblikuje alpska območja. Brez ledenikov se bodo spremenile zime, kot jih poznamo, to pa neposredno vpliva na prihodnost zimskih športov in zimskih olimpijskih iger v regiji.

Kako bo potekala pot ledenika TOLI?

Ekipa Studia Peking, ki se podaja na mesec in pol dolgo pot, bo do konca decembra zaokrožila pot čez sedem olimpijskih prestolnic in o problematiki izginjanja ledenikov govorila s predstavniki nacionalnih olimpijskih komitejev držav na poti. 1. januarja 2022 bo ledeniški vzorec, poimenovan Toli, prestopil finsko-rusko mejo in nadaljeval pot proti vzhodni Aziji.

Kaj se bo z ledenikom zgodilo na cilju v Pekingu?

Da bo ozaveščanje o podnebnih spremembah doseglo še večji učinek, bodo TOLI v Pekingu stalili, vodo pa prelili v stekleničko, ki bo pripotovala nazaj domov z našo olimpijsko ekipo. Steklenička s staljenim ledenikom bo pozneje postavljena na ogled vsem.

Komentari

Vaš komentar