Trik, s katerim se boste za vedno znebili statike na oblačilih

Magazin 06. Feb 202214:45
statika na oblačilih
Foto: Profimedia

V zimskem času, ko pogosteje nosimo volnena oblačila, kot so kape, šali in puloverji, se na njih lahko nabere statika, ta pa je kriva za zelo nadležno naelektreno lasišče. Gre za zelo zoprn pojav, še zlasti če smo v profesionalnem okolju, vendar obstaja enostavna rešitev.

Na oblačilih pride do statičnega naboja zaradi statične elektrike. Zaradi ločenih pozitivno in negativno nabitih ploskev, ki se privlačita, pride do triboelektričnega učinka, ko se na oblačilih kopiči elektrostatični naboj. To se zlasti dogaja v sušilnem stroju, ko se kosi tkanine drgnejo drug ob drugega.

Če oblačila sušite v sušilnem stroju, v boben dodajte lističe za sušilni stroj, ki ne poskrbijo le za bolj dišeča oblačila, temveč tudi za to, da ne pride do statike.

statika na oblačilih
Profimedia

Lističe za sušilni stroj pa lahko uporabite tudi, ko perilo sušite na zraku. Preden oblečete kapo, pulover, šal ali drugo oblačilo, ga enostavno po površini podrgnite z lističem za sušilni stroj. Preden si nadenete kapo, pa z lističem podrgnite tudi po laseh in tako prekinite elektrostatični naboj. Lističe imate lahko vedno s seboj v torbi in tako poskrbite, da nikoli več ne boste v zadregi.

statika na oblačilih
Profimedia
Komentari

Vaš komentar