Tudi Lamborghini odhaja – med (priključne) hibride

Magazin 29. Jan 202212:30
Lamborghini Countach
Lambroghini

Leto 2022 bo za kultno italijansko znamko Lamborghini posebno. Zadnjič bodo ponudili kupcem le še modele z motorjem na notranje zgorevanje.

Do prvega električno gnanega superšportnika z oznako podivjanega bika iz Sant’Agate Bolognese bo treba počakati vsaj še do konca desetletja. Toda dejstvo je, da bo tudi Lamborghini moral ponuditi kupcem električno gnani model. Zaenkrat je znano le, da bo to štirisedežni kupejevsko oblikovani SUV, pri znamki Lamborghini pa pravijo, da se z obliko še ukvarjajo.

Lamborghini Urus
Lamborghini

Da so se odločili za nič kaj športni SUV, je pravzaprav precej logično. Njihov daleč najboljše prodajan model v lanskem letu je bil namreč – Urus. Veliki SUV je v svoji konkurenci seveda med bolj brutalnimi, toda Huracan in Aventador sta nedvomno bolj tradicionalna Lamborghinija. Toda po prodajnih številkah mu ne prideta blizu.

Priključni hibridi so na poti

Že drugo leto bo Lamborghini predstavil prvi priključno hibridni sklop, ki ga bo verjetno namenil prenovljenemu Urusu. Sledita še Huracan in Aventador ter vse izpeljanke. In pri Lamborghiniju računajo, da bi hibridizacijo vseh modelov izpeljali do leta 2024. In za ta proces so rezervirali kar 1,5 milijarde evrov.

Sicer pa bodo že letos ”splavili” tudi posebno serijo obujenega Countacha, ki ga bo ravno tako poganjal hibridni sklop, ki so ga prenesli iz modela Sian. Na le 112 primerkov omejen Countach je sicer že zdavnaj razprodan, menda pa je šlo za sedemmestno številko … Letos bodo trgu ponudili še štiri nove modele iz njihove palete.

Lamborghini Sian
Lamborghini

Izjemna prodaja

Tudi sicer se jim pri Lamborghiniju (spada v skupino Volkswagen) ni treba kaj prida ukvarjati s prodajnimi številkami. Lani so namreč prodali nekaj več kot 8.400 avtomobilov (13 odstotkov več kot leto prej). In šef Stephan Winkelmann zatrjuje, da bodo tudi poslovni rezultati izjemni. Letos pričakujejo vsaj podobne številke. In hkrati zatrjujejo, da so skoraj vse proizvodne zmogljivosti tovarne že razprodane.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje