Turbofolk zvezda postala nepričakovana junakinja srbskih protestnikov

Magazin 24. Maj 202308:00
Seka Aleksić
Seka Aleksić/Facebook

Srbska turbofolk pevka Seka Aleksić je javno podprla množične proteste, ki potekajo pod geslom Srbija proti nasilju, in si s tem prislužila ogromno pohval na družbenih omrežjih. V javnosti pa odmeva še ena njena lepa gesta.

Srbsko javnost te dni delijo množični protesti, katerih povod sta bila nedavna strelska napada, ki sta pretresla tako srbsko kot svetovno javnost. V Beogradu je tako v petek potekal že tretji protest pod geslom Srbija proti nasilju, po poročanju nekaterih tamkajšnjih medijev pa naj bi bil to najmnožičnejši protest v moderni zgodovini te države.

Medtem ko podporniki vlade srbskega predsednika Aleksandra Vučića ocenjujejo, da opozicija proteste izrablja za lastno nabiranje političnih točk, so na drugi strani številni, ki javno pozivajo k shodom, na katerih med drugim zahtevajo, da se promocija nasilja v javnem prostoru konča, da se na televiziji z nacionalno frekvenco nehajo predvajati resničnostne oddaje, ki promovirajo nasilje, agresijo in nemoralnost, da se prepovejo tiskani mediji, ki spodbujajo agresijo, objavljajo lažne novice in kršijo novinarski kodeks. Ena od zahtev protestnikov je tudi odvzem nacionalne frekvence provladnima komercialnima TV Pink in TV Hepi. Na preteklem protestu je bilo slišati tudi množične pozive k odstopu srbskega predsednika.

Žrtev vrstniškega nasilja bo peljala na valeto

Med glasnejšimi podporniki Vučića je tudi srbska turbofolk pevka Jelena Karleuša, ki je v preteklosti veljala za njegovo veliko nasprotnico. Ta je tako v nedavnem gostovanju na televiziji Pink dejala, da protestom ne gre pripisovati večjega pomena, da naj se jim ne namenja medijska pozornost in da mečejo slabo luč na Srbijo. Za tamkajšnjo opozicijo pa je dejala, da ”ne obstaja”.

Povsem drugačnega mnenja pa je njena stanovska kolegica Seka Aleksić, ki se je pridružila tistim, ki proteste podpirajo javno. Na družbenem omrežju Twitter je denimo delila fotografije in posnetke s preteklih protestov, na svojevrsten način pa se je na proteste tudi odzvala. Tako se je denimo pred enim od protestov obregnila ob slabo vremensko napoved in nasvet vremenoslovcev, ”naj domov, razen če to ni res potrebno, ne zapuščajo”. Ironično je zapisala: “Hvala vremenski napovedi, ki je za danes napovedovala silovita neurja in svetovala, naj svojih domov ne zapuščamo.” Njen komentar je izzval številne pozitivne odzive. Šala, ki je navdušila mnoge, pa se je očitno dobro prijela. Pred vnovičnim protestom jo je igralec Ammar Mešić vprašal, kakšna je vremenska napoved, in pevka mu je hitro odgovorila: “Sončno je in 23 stopinj Celzija, gremo.”

Pozitivno pa je Seka Aleksić pred dnevi javnost presenetila še z eno lepo gesto. Deklici, ki je zaradi romskih korenin žrtev medvrstniškega nasilja, je ponudila spremstvo na valeto. “Deklici so v šolo prinesli bakreno žico, da bi se iz nje norčevali, ker je Rominja […] Oče je voznik tovornega vozila, mama ima cvetličarno. Nihče noče z njo na valeto. In vsi so tiho in tako podpirajo nasilje. Je to Srbija, ki jo želimo?” je nekdo zapisal na Twitterju. Seka Aleksić se je pod tvitom odzvala in ponudila, da jo bo ona pospremila na valeto. Svojo obljubo pa bo, kot kaže, očitno izpolnila. Pevka namreč že stopila v stik z omenjeno deklico, ki je nad ponudbo Seke Aleksić, kot je v odzivu dejala pevka, naravnost navdušena.

Srbska pevka je sicer v preteklosti iskreno spregovorila o tem, da je bila tudi sama žrtev vrstniškega nasilja in da je za njo težko otroštvo, saj je odraščala v revščini. Ob izbruhu vojne v Bosni in Hercegovini se je skupaj z mamo in bratom preselila v Srbijo. “Bila sem begunka, zato so bili otroci preveč neposredni. Spomnim se, da so se mi posmehovali, bile so šale in zbadanja na moj račun,” je dejala in dodala, da so jo življenjske tegobe okrepile in jo naredile boljšo osebo.

“V svetu, polnem Karleuš, bodite Seka Aleksić”

Navdušena nad turbofolk zvezdo pa ni le deklica, ampak vsa srbska javnost, ki med drugim že primerja Seko Aleksić z Jeleno Karleuša, nad katero so se zaradi gostovanja na televiziji Pink zgrnili negativni komentarji. “V svetu, polnem Karleuš, bodite Seka Aleksić,” je zapisala neka uporabnica Twitterja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.