Protestniki v Beogradu blokirali avtocesto

Svet 19. Maj 202320:09 > 20. Maj 2023 10:02 1 komentar
Protest v Beogradu
N1

V Beogradu je v petek potekal že tretji protest pod geslom Srbija proti nasilju. Zbralo se je na desettisoče ljudi. Nekateri srbski mediji poročajo o najmnožičnejšem protestu v moderni zgodovini te države. Glavne zahteve protestnikov še vedno ostajajo, da se "konča promocija nasilja v srbski javnosti". Vrstili so se tudi vzkliki "Vučić, odstop!" in "Vučić, odidi!".

“Zahtevamo, da se promocija nasilja v javnem prostoru konča, da se na televiziji z nacionalno frekvenco nehajo predvajati resničnostne oddaje, ki promovirajo nasilje, agresijo in nemoralnost, da se prepovejo tiskani mediji, ki spodbujajo agresijo, objavljajo lažne novice in kršijo novinarski kodeks,” se med drugim glasijo zahteve protestnikov, ki so se v Beogradu še tretjič podali na ulice pod geslom Srbija proti nasilju. Ena od zahtev protestnikov je tudi odvzem nacionalne frekvence provladnima komercialnima TV Pink in TV Hepi.

Poslanci opozicije so vlado sicer pozvali k razrešitvi notranjega ministra Bratislava Gašića in šefa srbske varnostno-obveščevalne agencije (Bia) Aleksandra Vulina ter k sprejemu odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Srbska premierka Ana Brnabić, ki jo je predsednik opozicijske stranke Dveri Boško Obradović prav tako pozval k odstopu, pa je dejala: “Državljanom Srbije sporočam, naj ne verjamejo lažem, dezinformacijam in poskusom ustvarjanja kaosa v Srbiji s strani tujih služb. Vse, kar se dogaja, je direktna posledica tujih služb in direktna destabilizacija Srbije.”

Organizatorji protesta – več srbskih opozicijskih strank – so v petek pozvali k blokadi mostu Gazela in Brankovega mostu in sporočili, da so pripravljeni, da “blokirajo Srbijo”. Kolona protestnikov je izpred skupščine res odšla proti mostu Gazela in blokirala avtocesto v smeri Zagreba in Niša. Množica protestnikov je bila sicer tako velika, da vsi niso mogli priti do mostu, saj so se glavni koloni protestnikov pridruževali ljudje iz stranskih ulic.

Po poročanju tiskovnih agencij so se protestniki nato razdelili na dve skupini: ena je odšla proti središču mesta, druga pa je ostala na avtocesti, kjer so z nadvoza razvili velike transparente z napisi “Mladi ne želijo reality Srbije. Mladi želijo spremembe” in “Srbija proti nasilju”. Nekateri protestniki so dolgo v noč vztrajali na avtocesti blizu beograjske Arene in pozivali tudi druge, naj ostanejo, dokler vlada ne bo izpolnila zahtev. Na avtocesti so postavili tudi nekaj šotorov.

Protest je po poročanju tiskovne agencije Hina minil mirno, policija naj bi zabeležila le nekaj izoliranih incidentov.

Vučić: Ne bom se predal

Srbski mediji so poročali celo o “najmnožičnejšem protestu v moderni zgodovini Srbije”. Na protestu je bilo slišati tudi množične pozive k odstopu srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Slednji je popoldne nagovoril udeležence zborovanja svoje Srbske napredne stranke v Pančevu. Zagotovil jim je, da se ne bo predal, ne glede na to, kakšne pritiske bodo izvajali nanj, saj da je Srbija najpomembnejša. Opozicijo je obtožil, da zlorablja žalost naroda.

Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
Dragan Mujan/Nova.rs
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
Dragan Mujan/Nova.rs
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
Filip Krainčanić/Nova.rs

Po oceni univerzitetnega profesorja z oddelka za sociologijo beograjske filozofske fakultete Ognjena Radonjića so ljudje na protest prišli zaradi velikega šoka po strelskih napadih, ki sta pretresla Srbijo, dodatna motivacija za tako množično zbiranje pa, da je tudi “popolnoma neustrezni odziv oblasti”. Za N1 Beograd je dejal še, da frustrirani in razočarani ljudje na ulici iščejo način, “kako se znebiti ljudi na oblasti, ker dokler se to ne zgodi, ne bo mogoče narediti nič”.

Protest sta spodbudila strelska napada v Beogradu in Mladenovcu. Ubitih je bilo 17 ljudi, še 21 pa ranjenih. Po množičnih pobojih je srbska vlada uvedla strožje ukrepe za nadzor nad orožjem, vsem, ki imajo nezakonito orožje, pa so dali čas do 8. junija, da ga brez sankcij predajo.

Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
REUTERS/Marko Djurica
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
REUTERS/Marko Djurica
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
REUTERS/Marko Djurica
Protesti v Beogradu Protesti v Beogradu
REUTERS/Marko Djurica

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje