Turist med obiskom nacionalnega parka našel naravni diamant

Magazin 07. Feb 202407:03
diamant, Arkansas
Foto: Zajem zaslona (FACEBOOK/Arkansas State Parks)

Francoski turist, ki je obiskal nacionalni park v Arkansasu, je našel zanimiv, rjavo bleščeč kamen. Izkazalo se je, da je 7,46-karatni diamant.

Parižan Julien Navas je s prijateljem obiskal Združene države Amerike, da bi si na Floridi ogledala izstrelitev rakete v vesoljskem središču Cape Canaveral, potem pa v naslednjih dneh raziskovala državo.

Med potovanjem skozi New Orleans sta izvedela za državni park Diamond Crater v zvezni državi Arkansas, kjer ljudje lahko prosto iščejo diamante. Naravni park je namreč ustanovljen na območju davno ugaslega vulkana, ki je v svojem aktivnem obdobju na površje izbruhal tudi nekaj dragocenega kamenja.

Ker je Navas že iskal zlato in fosile, mu je park predstavljal izziv. “V park sem prišel okoli devete ure in začel kopati,” je povedal Navas. “Do popoldneva sem predvsem na površju iskal vse, kar je izstopalo.” In res je pobral tudi nekaj, kar se mu je zdelo kot bleščeč rjav kamen. In ko ga je odnesel na upravo parka, je izvedel, da je to v resnici diamant, ki je tehtal kar 7,46 karata.

Ko je izvedel, kaj je našel, je bil Navas osupel. Dejal je: “Tako sem srečen! Mislim samo na to, da bom zaročenki povedal, kaj sem našel.” Tam so diamant opisali kot temno čokoladno rjave barve, zaobljen kot marmor in velik približno toliko kot kroglica žvečilnega gumija.

Številni obiskovalci se odločijo, da diamantom, ki jih najdejo v državnem parku Crater of Diamonds, dajo imena, Navas pa se je odločil, da bo svojo najdbo poimenoval diamant Carine, po zaročenki.

Upa tudi, da bo kamen razrezal v dva diamanta, ki ju bo podaril zaročenki in hčerki, je poročala lokalna televizija THV11. Diamant Carine je peti diamant, registriran v tem parku v letu 2024. Je največji diamant, registriran v parku od leta 2020, in osmi največji diamant, registriran od leta 1972, ko je Crater of Diamonds postal državni park v Arkansasu, še poroča televizija.

Sicer so v parku, kot piše na njihovi spletni strani, našli že več kot deset diamantov, v celotni zgodovini parka pa že več kot 75.000. Leta 2019 je 14-letnik odkril 7,44-karatni diamant, imenovan Superman. Istega leta je drug turist našel 8,52-karatni beli diamant. Največji diamant v ZDA so našli leta 1924 na zemljišču, na katerem je zdaj park. Gre za beli diamant, ki so ga poimenovali Uncle Sam (angleško Stric Samo), tehtal pa je več kot 40 karatov (okoli 8 gramov). Največji diamant, ki ga je kdaj našel kakšen obiskovalec, odkar je bilo območje razglašeno za nacionalni park, je tehtal nekaj več kot 16 karatov (okoli 3,2 grama).

V parku skoraj vsak dan najdejo enega ali dva diamanta. Waymon Cox, pomočnik nadzornika parka, je povedal, da jih večino najdejo na površini in da uprava iskalcem malce pomaga.

“Območje iskanja občasno preorjemo, da zrahljamo zemljo, ki vsebuje diamante, in spodbudimo naravno erozijo,” je dejal. “Dež, ki pada na polje, odplakne umazanijo in odkrije težke kamnine, minerale in diamante blizu površine.”

Diamanti, najdeni v tem parku, so lahko zelo dragoceni, piše na spletni strani parka. 3,03 karata težak Strawn-Wagnerjev diamant, ki so ga našli leta 1990, je bil razrezan v dragulj s težo 1,09 karata. Diamant je bil ocenjen kot “popoln” in vdelan v prstan iz zlata in platine, država Arkansas pa ga je leta 1998 kupila za 36.000 dolarjev, kar bi bilo danes nekaj več kot 63.000 evrov. Diamant s skupno maso 8,52 karata, imenovan Diamant Esperanza, odkrit leta 2015, pa je bil razrezan v 4,6 karata težak dragulj. Ocenjen je bil kot notranje brezhiben in brezbarven, njegova vrednost pa je bila leta 2016 ocenjena na približno 1 milijon dolarjev, danes približno 1,19 milijona evrov. Večina manjših diamantov iz parka ni bila nikoli ocenjena ali ovrednotena, zato njihova natančna vrednost ni znana. Osebje parka diamantov ne ocenjuje ali vrednoti, še piše na spletni strani parka. Mimogrede, vstopnina za ogled parka znaša 10 dolarjev, okoli 9,30 evra.