V Avstraliji na stotine papig dobesedno pada z neba

Magazin 05. Feb 202418:45 0 komentarjev
mavrični lori, papiga, papagaj, Avstraliija
Mavrični lori (Foto: PROFIMEDIA)

Ptice nenadoma ohromijo in ne morejo več leteti. Raziskovalci iščejo vzroke za to stanje, vendar jih ne najdejo.

Samo v preteklem tednu so na jugu Avstralije našli več kot 200 papig, ki so dobesedno padle z neba, poroča spletni portal Newsweek.

Živopisane papige, vrste mavrični lori (angleško: rainbow lorikeet, latinsko: Trichoglossus moluccanus) so padle z neba nad avstralsko zvezno državo Novi Južni Wales. Ptice, ki so jih ljudje uspeli rešiti, so prepeljali v ustanove za oskrbo prostoživečih živali.

Tam so ugotovili, da je vzrok za “strmoglavljenje” ptic sindrom paralize lorijev (angleško: Lorikeet Paralysis Sindrome/LPS) – bolezen, ki prizadene samo ta rod papig, vzrok zanjo pa ni znan. Ptice s to boleznijo izgubijo sposobnost letenja zaradi paralize, znanstveniki pa doslej niso našli nobenega patogena ali okoljskega toksina, ki bi to bolezensko stanje povzročil.

Kot piše omenjeni spletni portal, se zdi, da bolezen ptice prizadene le v avstralskih poletnih mesecih, med oktobrom in junijem, največje število ptic pa je prizadetih decembra, januarja in februarja. V tem obdobju zatočišča za živali prevzamejo v oskrbo na tisoče ptic in se trudijo, da bi jim povrnila zdravje, kar pa je lahko intenziven in dolgotrajen proces.

“Veliko ptic ne preživi, ker so ob prihodu nedohranjene in zelo bolne,” je za lokalne novice ABC North Coast povedala Robyn Gray iz Službe za informiranje, reševanje in izobraževanje o divjih živalih (WIRES). Trenutno skrbi za več kot 80 lorijev, pred štirimi leti pa je v poletnih mesecih zaradi bolezni izgubila 1.500 ptic.

Bolezen so prvič zaznali leta 2010 in očitno prizadene le ptice na relativno majhnem območju, med mestoma Bundaberg v Queenslandu in Grafton v Novem Južnem Walesu, okoli 700 kilometrov južneje.

Sprva so mislili, da je bolezen posledica “pijanosti” papig zaradi prekomernega uživanja zrelih mangov, pri čemer se v prebavilih ptic tvori alkohol, vendar sledi alkohola pri pticah niso našli. Prav tako ne morebitnih pesticidov ali drugih škropiv. Še vedno pa iščejo morebitne toksine, ki jih še niso testirali.

Na pomoč so raziskovalci poklicali tudi javnost in ljudi prosili, naj jim sporočijo, s čim se ptice hranijo v naravi oziroma če so po ekstremnih vremenskih dogodkih ali drugih vzrokih našle nove vire hrane.

Zanimivo pa je, da podobno stanje opažajo tudi pri drugih vrstah, ki ne spadajo med ptice. Tako so podobne paralize opazili tudi pri letečih lisicah, vrsti velikih netopirjev, ki se prehranjuje s sadeži in je pomembna zaradi opraševanja rastlin in širjenja semen.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!