Turisti še vedno “na črno” kampirajo na hrvaškem otočku. Kje je policija?

Magazin 31. Jul 202319:38 2 komentarja
ilegalni kamp
Morski.hr/YouTube/Zajem zaslona

Po razkritju zgodbe, da je skupina turistov na odročnem otočku Artina "na črno" postavila šotore in improviziran kamp obdala celo z vrvjo in napisom "PRIVAT", je župan občine Pakoštane Milivoj Kurtov dejal, da bo na otok nemudoma poslal občinske redarje in policijo, da razrešijo nastalo situacijo. Štiri dni kasneje policija še vedno ni opravila ogleda otoka, saj župan ni podal pisnega zaprosila.

Kot smo poročali pred dnevi, je skupina turistov na odročnem otoku Artina “na črno” postavila manjši kamp z nekaj več kot deset šotori in v dopustu uživala brezplačno. Svoj kamp so celo obdali z vrvjo z napisom “PRIVAT”. Skupino je posnel bralec portala Morski.hr, ki Artino zaradi lepih kotičkov za kopanje redno obiskuje s čolnom. Kot je povedal za omenjeni portal, turiste na črno tam videva prav vsako leto.

Kmalu zatem, ko je posnetek prišel v medije, je župan občine Pakoštane Milivoj Kurtov, pod katero sodi tudi omenjeni otok, dejal, da bo na otok poslal redarje in policijo, da razrešijo situacijo z nelegalnim kampiranjem.

Štiri dni kasneje je portal Morski.hr župana povprašal, ali je policija že obiskala otok. Župan jim je odgovoril, da se to še ni zgodilo, saj niso dobili podpore pomorske policije. “Šefa policije sem prosil, da nam pomaga pri identifikaciji ljudi. Tam razen dobre volje nimamo nobene legitimnosti,” je pojasnil župan.

A zadrska policija županove navedbe zavrača, saj naj bi bil tovrstni postopek v pristojnosti občine, torej občinskega redarstva. Na vprašanje, ali je župan dejansko zaprosil policijo za pomoč, pa na zadrski policiji odgovarjajo, da obstajajo točno določeni postopki, kako je treba zaprositi za tovrstno pomoč. “Za zdaj še nismo prejeli pisnega zaprosila,” je pojasnila tiskovna predstavnica zadrske policije.

Omenjeni portal ob tem še poroča, da je v sklepu o komunalnem redu občine jasno navedeno, da na tovrstnih površinah ni dovoljeno kampiranje brez predhodnega dovoljenja organa. Jasno pa je tudi opredeljeno, da je potrebna prisotnost policije le v primeru, da bi naleteli na nasilen odpor.

Poleg občinskih redarjev bi tovrstno nedovoljeno kampiranje lahko obravnavali tudi turistični inšpektorji, ki nadzore opravljajo na podlagi prijav pravnih ali fizičnih oseb. A to se za zdaj še ni zgodilo, saj skupina turistov še vedno brezplačno kampira na otoku Artina.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje