Morski psi na kokainu: prizor iz grozljivke ali pojav ob obali Floride?

Magazin 31. Jul 202319:14 1 komentar
veliki beli morski pes
PROFIMEDIA

Sliši se kot naslov poceni grozljivke, pa vendar znanstveniki ugotavljajo, da je prav mogoče, da morski psi ob obalah Floride uživajo kokain.

Kladvenica, vrsta morskega psa, ki zraste tudi do 6 metrov v dolžino in tehta do 600 kilogramov, se po navadi izogiba ljudem. Potem pa sta podvodna raziskovalca Tom Hird in Tracy Fanara naletela na eno, ki se jima je brez strahu približala, pri čemer se je nenavadno “opotekala”, če bi temu lahko tako rekli.

Ob drugi priložnosti sta opazila sivega morskega psa, ki se je v vrtel v majhnih krogih, kot da kroži okoli plena, ki pa ga ni bilo. To sta bila le dva primera nenavadnega vedenja morskih psov, ki ga poznavalci teh živali in raziskovalci opažajo že dolgo. Zato se je pojavila teorija, da morda morski psi, pa tudi drugi prebivalci tamkajšnjega obalnega morja, uživajo kokain. Kako bi bilo to mogoče?

Florida je eno od večjih svetovnih središč trgovine s kokainom in ena glavnih točk, kamor ta prepovedana droga prihaja v ZDA iz Južne Amerike.

Samo prejšnji mesec je ameriška obalna straža objavila, da je v vodah Karibov in južne Floride odkrila za več kot 186 milijonov dolarjev nezakonitih mamil, piše britanski Guardian. Večina kokaina tja prihaja z rednimi linijami in ilegalnimi ladjami, čolni in letali. Del pretihotapljenega kokaina pa konča tudi v morju, kamor ga odvržejo prekupčevalci, ki jih zasledujejo organi kazenskega pregona ali pa jih preprosto izgubijo.

Tom Hird, britanski morski biolog in televizijec, meni, da je možnost, da morski psi naletijo na drogo, velika, piše revija Scientific American. “Povsem verjamem, da je to res, še posebej glede na količino kokaina, ki ga naplavi na floridsko obalo,” pravi Hird, ki se je skupaj z ameriško okoljsko inženirko Tracy Fanara lotil snemanja dokumentarnega filma z naslovom “Cocaine Sharks” (“Kokainski morski psi”) za poljudnoznanstveni kanal Discovery.

Hird in Fanara sta se z ekipo osredotočila na vode okoli Florida Keys, niza otokov južno od polotoka Floride, kjer oceanski tokovi na obalo pogosto prinesejo zavoje s kokainom. Januarja letos je tako na eno od tamkajšnjih obal naplavilo drogo v vrednosti 2,3 milijona dolarjev (okoli 2 milijona evrov).

Hird domneva, da morski psi pridejo v stik s kokainom iz poškodovanih paketov. Kot pravi, prekupčevalci dostikrat v morje odvržejo pakete s kokainom iz letal, da bi jih od tam pobrali drugi prekupčevalci iz tihotapske naveze s čolni. Pri padcu se vsaj nekateri paketi poškodujejo in kokain, ki je topen v vodi, se lahko hitro razširi po okolici. Morski pes, ki bi se znašel v bližini takšnega paketa, pa bi lahko bil izpostavljen večji količini kokaina.

Poleg tega nekatere pakete odnese daleč stran, tam pa jih poškodujejo bodisi razbitine, ki plavajo na vodni površini, pa tudi radovedni morski psi ali druge ribe misleč, da gre za plen.

Veliki beli morski pes
PROFIMEDIA

Lažni paketi s kokainom in lažni labodi

Hird in Fanara sta se domislila tudi poskusa, s katerim bi pokazala, da morski psi morda namenoma uničujejo pakete s kokainom, da bi se lahko “zadeli” z njim, potem ko so “bližnje srečanje” z drogo že doživeli. “Učinek kokaina na morske pse je podoben učinku mačje mete na mačke,” pravi Hird v dokumentarcu.

“To je zanje druga najboljša stvar na svetu, ki jim podžge možgane,” pravi. V poskusu je njuna ekipa s čolna v morje spustila navidezne bale kokaina skupaj z lažnimi labodi, da bi ugotovili, kateri “plen” bodo morski psi raje zagrabili. Na njihovo presenečenje se več morskih psov sploh ni zmenilo za labode in so raje plavali k lažnim balam prepovedane droge. Nekateri morski psi so celo zagrizli vanje. V nekem drugem poskusu so ponarejene zavoje kokaina v morje odvrgli iz letal. Tudi takrat je priplavalo več morskih psov, verjetno zato, ker pljuski zvenijo kot premetavanje ranjene ribe ali kita.

S hipotezo Hirda in Fanare pa se ne strinjajo vsi. Gavin Naylor, direktor Floridskega programa za raziskave morskih psov na Univerzi Floride, se sicer strinja, da je verjetno, da morski psi lahko naletijo na plavajoče zavoje z narkotiki, vendar meni, da z njimi ravnajo kot z naplavljenim lesom ali drugim neužitnim drobirjem. “To so plenilci,” je povedal Naylor za Scientific Amercan. “Razen, če bi bila bala v stiku s sveže ubitimi ribami, je malo verjetno, da bi morski psi ugriznili vanje, saj ne bi želeli jesti nečesa, kar ni živo.”

Ugotavljali bodo količino kokaina v krvi morskih psov

Tudi Hird in Fanara se strinjata, da je še prezgodaj, da lahko zagotovo trdili, da morski psi ob Floridi uživajo kokain. “In tudi če ga, je na podlagi poskusov nemogoče ugotoviti koliko ga dejansko zaužijejo,” pravi Fanara.

Pri tem pa je opozorila na prejšnje poglobljene študije onesnaženih celinskih vodnih poti, ki kažejo, da so ribe postale odvisne od metamfetamina v teh vodah. V prihodnjih mesecih namerava Fanara z drugimi raziskovalci morja s Floride sodelovati v raziskavi, v kateri bodo nekaterim morskim psom vzeli vzorce krvi in v njih iskali sledove ravni kokaina. Tracy Fanara pa upa, da bodo gledalci dokumentarca razumeli, da prikazuje grožnjo morskemu življenju in krhkemu oceanskemu ekosistemu, ki vpliva tudi na ekosisteme na kopnem.

“Vse skupaj je kot igra, v kateri stojimo na vrhu stolpa, njene temelje in stene pa predstavljajo druga živa bitja,” pravi Fanara. “Smo priča šestemu množičnemu izumiranju v zgodovini in več kemikalij kot uvajamo v okolje in bolj radikalne spremembe, kot uvajamo, bolj negotovo postaja. Živalske vrste ena za drugo izumirajo in celovitost stolpa, na katerem stojimo, se zmanjšuje, čeprav tega trenutno ne čutimo. Na neki točki pa bo stolp padel.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje